Afbeelding
Foto: Pixabay

College wil start Stichting ZO! uitstellen, betere borging van privacy nodig

Algemeen 211 keer gelezen

Zuidplas - De start van Stichting Zuidplas Ondersteunt! (ZO!) laat langer op zich wachten dan gepland. Het college wil de geplande start op 1 april met enkele maanden uitstellen, omdat er meer tijd nodig is om aan alle eisen op onder andere het gebied van AVG (gegevensbescherming, red.) te voldoen.

In juli vorig jaar besloot het college van de gemeente Zuidplas tot de oprichting van een stichting waar straks iedereen met een zorg- of hulpvraag terecht kan. Met één loket van één organisatie verwacht het college stappen te zetten als het gaat om het optimaal beantwoorden van de vragen van inwoners op het gebied van welzijn, hulp en ondersteuning. Op dit moment zijn er nog meerdere partijen waar inwoners met een zorg- of hulpvraag naartoe kunnen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad laten weten: “Over het algemeen gaan de voorbereidingen voor de vorming van de Stichting ZO! zeer voortvarend. Zeer recent blijkt echter uit juridische advisering dat er zaken rondom ict verder uitgezocht moeten worden.”

Het uitgangspunt is steeds geweest om als gemeente de stichting op het gebied van ict te faciliteren. Gelet op de samenwerking van Zuidplas met de gemeente Gouda, en wetgeving onder andere op het gebied van aanbestedingsrecht, zijn er volgens juristen aanvullende juridische stappen en maatregelen nodig om te voldoen aan de eisen op het gebied van rechtmatigheid en AVG. De gemeente gaat onderzoeken of zij wil vasthouden aan het uitgangspunt om samen met Gouda op te trekken, en bekijkt alternatieve scenario’s.

Ook de coronamaatregelen hebben volgens het college een effect op de vorming van de stichting. “Er is sprake van een gedeelde ambitie om van de stichting een succes te maken. Ook zijn de medewerkers nauw betrokken bij de voorbereidingen. Maar om gezamenlijk een goede start te kunnen maken in een nieuwe organisatie, met nieuwe werkprocessen en nieuwe werkwijzen, is het elkaar niet kunnen leren kennen en met elkaar de nieuwe processen eigen maken, een risico.”

Terwijl voor de oprichting van de stichting nu meer tijd wordt genomen, gaat de zorgverlening aan inwoners in de huidige situatie gewoon door, verzekert het college.