Tinet de Jonge wordt opgevolgd door Benno de Ruiter.
Tinet de Jonge wordt opgevolgd door Benno de Ruiter. Foto: pr

Benno de Ruiter lost Tinet de Jonge als CDA-fractievoorzitter af

Politiek 860 keer gelezen

Zuidplas - Tinet de Jonge stopt per direct als fractievoorzitter van het CDA. De Jonge, die wel tot de volgende verkiezingen in de gemeenteraad blijft, wordt opgevolgd door Benno de Ruiter.

Erik van Leeuwen

De Jonge zegt dat haar besluit een optelsom is. “Ik heb een meer dan volle baan en een gezin met drie jonge kinderen. Dat is lastig te combineren met het fractievoorzitterschap. Ik was gemiddeld drie avonden per week kwijt. Dat is gewoon heel zwaar. Zeker als je het goed wil doen.”

De in Zevenhuizen woonachtige De Jonge kwam in 2014 voor het CDA in de gemeenteraad. Bij de verkiezingen van 2018 was zij lijsttrekker namens haar partij en bleek zij een ‘stemmenkanon’. Het CDA haalde vijf zetels en ging een coalitie aan met de VVD en de fractie van ChristenUnie/SGP. Jan Verbeek trad als wethouder toe tot het college, De Jonge werd fractievoorzitter in de gemeenteraad.

Zij geeft aan dat ook de huidige vergadercultuur een rol heeft gespeeld bij haar afscheid als fractievoorzitter. Ze zegt zich te storen aan individuele raadsleden die ter meerdere eer en glorie van zichzelf het toneel proberen te pakken. “Zo heb ik, en met mij de hele fractie van het CDA, de gemeenteraad nooit gezien. Ik wil mij inzetten voor de inwoners en het beste voor Zuidplas. Als raadslid heb je een controlerende en kaderstellende rol. Is er eenmaal een besluit, dan leg je je erbij neer. Het komt nu voor dat een onderwerp drie keer terug wordt gehaald. Daarmee gaan raadsleden zitten op de stoel van de ambtenaren. Heb wat meer vertrouwen in de ambtenaren.” 

Daarnaast heeft corona het vergaderen volgens De Jonge moeilijker gemaakt. “Daar kan niemand iets aan doen, maar het is onpersoonlijker geworden.” Ze ergert zich ook aan ‘het gemak’ waarmee vergaderingen en bijeenkomsten worden doorgeschoven, zoals onlangs gebeurde bij een gemeenteraad toen een aantal onderwerpen om elf uur ‘s avonds nog niet was behandeld en de vergadering de volgende dag werd hervat. “Dat maakt het werk als raadslid er niet aantrekkelijker op. Het schrikt potentiële nieuwe raadsleden af, en daarmee komt de diversiteit in gevaar. De gemeenteraad moet een afspiegeling zijn van de bevolking, dus ook van inwoners met een jong gezin.” 

Wethouder
De Jonge blijft tot de volgende verkiezingen in maart 2022 in de gemeenteraad. Daarna stopt ze voorlopig als raadslid. Of haar politieke avontuur in Zuidplas in 2022 eindigt, hangt af van welke rol het CDA na de vorming van een nieuw college gaat spelen. Mogelijk wordt ze door haar partij naar voren geschoven als wethouder. “Dat is een optie. Het wethouderschap is een baan, geen bijbaan zoals het raadslidmaatschap nu.”

Volgens De Jonge maakt zij met haar terugtreden de weg vrij voor nieuw talent bij het CDA. “Benno de Ruiter is gedreven en kan een frisse start maken. Hij heeft zich de afgelopen weken al breed ingelezen. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij zijn rol op een goede manier gaat invullen.”