Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Ed Lugthart wordt de directeur van ZO!</p>

Ed Lugthart wordt de directeur van ZO!

(Foto: Nena Sahetapy)

ZO! met ‘krasje’ van start

  •   keer gelezen

Zuidplas – De gemeenteraad heeft afgelopen week ingestemd met het startbedrag van Zuidplas Ondersteunt!, de nieuwe stichting waar inwoners voor alle hulpvragen op het gebied van sociaal domein terecht kunnen. Volgens drie van de vier oppositiepartijen is de start er wel een met een ‘krasje’.

Erik van Leeuwen

De drie – naast het fel oppositie voerende D66, de SP en de fractie van PvdA/GroenLinks – rekenen het het college in het algemeen en de betrokken wethouders Daan de Haas en Jan Verbeek zwaar aan dat de start van de stichting is uitgesteld.

De oorspronkelijke datum was 1 april, maar die bleek onhaalbaar. Het proces van omvorming naar een stichting liep onderweg vertraging op door diverse tegenslagen.

D66, SP en PvdA/GroenLinks namen dat en het feit dat door de vertraging extra startgeld nodig is (90.000 euro) hoog op. Ze vonden ook dat het college laat was met het delen van informatie. 

PvdA/GroenLinks sprak zelfs van het buitenspel zetten van de gemeenteraad. D66 zei bij monde van Chantal Bon-van de Griek zeer teleurgesteld te zijn dat waarschuwingen van haar kant in de wind waren geslagen. “Het vertrouwen is geschaad. U maakt een slechte beurt.”

Hobbels
Wethouder De Haas gaf aan dat het opzetten van een nieuwe stichting een ingrijpend en ingewikkeld proces is. “Dat gaat altijd met hobbels gepaard.” Dat vond ook Jan Verbeek, die benadrukte dat de samenwerking met de betrokken instanties goed verloopt.

De coalitie zag geen reden om het voorstel niet te steunen. NEZ bleek ‘vergevingsgezind’. “De nieuwe stichting is bijna voltooid. Laten we daarmee doorgaan”, aldus Jan Smit.

Op 1 juli moet ZO! officieel van start gaan. Het doel is het proces in het sociaal domein te verbeteren; inwoners hebben straks één loket waar ze voor hun hulpvragen terecht kunnen.

Meer berichten