Logo hartvanzuidplas.nl
Myron Mebius (links) en Bob Intres wachten met smart op een éigen woning.
Myron Mebius (links) en Bob Intres wachten met smart op een éigen woning. (Foto: Erik van Leeuwen)
Zuidplas groeit Zuidplas groeit

Wachten op het lot uit de loterij

  •   keer gelezen

”Iedereen heeft in Nederland recht op een woning”, zegt Myron Mebius. Maar de praktijk is weerbarstiger en daar weet hij alles van. In afwachting van een betaalbare koopwoning heeft de jonge Zevenhuizenaar, met zo’n achttien andere woningzoekenden in Zuidplas, tijdelijk onderdak gevonden in de voormalige Rehobothschool in Moerkapelle.

Om kraak tegen te gaan worden de voormalige lokalen van de school, die wacht op nieuwe ontwikkeling – appartementen is het plan – verhuurd aan jonge mensen als Mebius. “Ik woon hier al bijna twee jaar en was een van de eerste bewoners”, vertelt de 26-jarige, die opgroeide in Zevenhuizen. “Voor nu is het prima. Ik kan mijn potje koken, ik kan slapen en hier goed leven.”

Het lokaal waarin Mebius woont, heeft een oppervlakte van 65 vierkante meter. Hij heeft zijn best gedaan om er een gezellig stulpje van te maken. Aan de muur hangen een kaart van de wereld en een van de voormalige Sovjet-Unie. Voor toilet- en douchegebruik moet Mebius de gang op. De toiletten en douches deelt hij met de andere bewoners.


Mebius is al een tijdje op zoek naar een koopwoning in Zuidplas. “Dit is tijdelijk, we weten ook allemaal dat we er ergens volgend jaar uit moeten. Er is een opzegtermijn van een maand.”

Mebius begeeft zich actief op de huizenmarkt. Maar ondanks een goedbetaalde en vaste baan – hij is servicemonteur van hoogspanningsstations – krijgt hij nergens een voet tussen de deur. “Ik loop steeds aan tegen het budget. Voor een bestaande koopwoning betaal je al snel drie ton. Zoveel geld kan ik niet lenen. Ik heb wel wat spaargeld, maar een hypotheek is een probleem.”

Vader
Een paar deuren verder doet Bob Intres (26) ietwat slaperig zijn verhaal. De verzorgende van ouderen heeft er zojuist een dienst op zitten. “Met mijn salaris ben ik aangewezen op een sociale woning. Ik sta ingeschreven op Woningnet. Ik reageer steeds op woningen, maar dat levert niks op. Ik maak me best wel zorgen, want ik kan hier niet eeuwig blijven. En dan? Ik vrees terug naar mijn vader.”

Het is wachten op het spreekwoordelijke lot uit de loterij, stelt Intres. Dat lot had Mebius onlangs bijna te pakken. Hij was ingeloot voor de betaalbare koopwoningen in het Zevenhuizense Koningskwartier. 

Het feestje was echter van korte duur. “Ik dacht dat ik voldeed aan de drie voorwaarden: minder verdienen dan 55.000 euro per jaar, inwoner zijn van Zuidplas en een belangrijk maatschappelijk beroep hebben.”

Niet dus, toen de voorwaarden door de makelaar en projectontwikkelaar werden getoetst, bleek Mebius geen maatschappelijk, maar vitaal beroep te hebben. Met één mailtje kwam er snel een einde aan de droom van Mebius: een eigen huis.


Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.


Meer berichten