Innovatief bouwen kan veel geld in het laatje brengen.
Innovatief bouwen kan veel geld in het laatje brengen.
Zuidplas groeit

Zuidplas aast op miljoenen uit Europa

Algemeen Zuidplas groeit 807 keer gelezen

Zuidplas – De gemeente Zuidplas aast bij de ontwikkeling van het nieuwe dorp in het middengebied op Europese subsidies. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet er innovatief, duurzaam en groen gebouwd worden.

Het college van burgemeester en wethouders en alle gemeenteraadsleden in Zuidplas kregen onlangs een bericht in hun mailbox. Afzender: Monique Juffermans. De strateeg, gespecialiseerd in het denken in innovatieve concepten, liet Zuidplas in duidelijke taal weten dat er kansen liggen om met het Vijfde Dorp geld op te halen. Veel geld.

Zuidplas kreeg van het Rijk al een leuk centje mee om te starten: veertien miljoen euro. Dat bedrag kan volgens Juffermans echter vertwintigvoudigd (280 miljoen) worden als het duurzaam, klimaatadaptief en circulair wordt ingezet en tevens het cultureel erfgoed ondersteunt. “De Europese Commissie heeft met haar strategische routekaart de Green Deal koers gezet naar een klimaatneutraal Europa in 2050.


Belangrijk speerpunt zijn gebouwen en infrastructuren die verantwoordelijk zijn voor minstens veertig procent van alle uitstoot van broeikasgassen. Alleen al voor de innovatie wordt 95,5 miljard euro vrijgemaakt om deze doelen te halen.”

Volgens Juffermans moet Zuidplas zich bij de ontwikkeling van het Vijfde Dorp richten op ‘Horizon Europe’ en het ‘New Europe Bauhaus’-project: gebruikmakend van historie en materialen die van oudsher uit de Zuidplasdorpen komen, maar in een nieuw jasje gestoken. “Denk aan turf en klei van de uiterwaarden voor het bakken van de kenmerkende gele IJsselsteentjes die hebben bijgedragen aan de identiteit van vele dorpen in de regio.”

Nieuwe technologieën
Het stro op de daken van de boerderijen, en de hennep die vroeger veel verbouwd werd in de regio om touw van te maken, zijn andere voorbeelden. Die zouden nu gebruikt kunnen worden via 3D-printing en andere nieuwe technologieën om historische iconen als molenstompen, boerderijen of bruggen in hun oorspronkelijk formaat terug te brengen. “Of om delen van die historie terug te brengen in de nieuwbouw van de woningen, maar nu in een ander jasje geprint met cement gemaakt van afgekeurde wortelen en bieten, wat het cement sterker en vele malen goedkoper maakt.”

De Zuidplaspolder heeft een lange geschiedenis, die een uniek erfgoed heeft voortgebracht. “Daarom hebben we de morele plicht om daar zorgvuldig, duurzaam en toekomstgericht mee om te gaan”, stelt Juffermans. “Het koesteren van ons erfgoed versterkt onze identiteit en maakt de fysieke leefomgeving aantrekkelijker. Een innovatief en duurzaam Vijfde Dorp garandeert dat toekomstige generaties met hetzelfde plezier terug kunnen kijken naar het verleden en dat in het heden kunnen beleven.”

Het gemeentebestuur van Zuidplas brengt op dit moment in kaart welke subsidiemogelijkheden er zijn. Een eerste informatief gesprek heeft inmiddels plaatsgevonden met burgemeester Han Weber, wethouder Jan Hordijk en Monique Juffermans.


Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.