Logo hartvanzuidplas.nl
Henk van Dongen ziet al fietsend zijn geliefde woongebied dichtslibben; hij verafschuwt de plannen voor het Vijfde Dorp.
Henk van Dongen ziet al fietsend zijn geliefde woongebied dichtslibben; hij verafschuwt de plannen voor het Vijfde Dorp.
Zuidplas groeit Zuidplas groeit

‘Het Groene Hart wordt een betonnen hart’

  •   keer gelezen

Zevenhuizen – Zevenhuizenaar Henk van Dongen geniet met volle teugen van de omgeving waarin hij woont. “Nu nog wel”, zegt hij erbij. Hij ziet de komst van meer verstedelijkt gebied niet zitten en is bang dat de Zuidplaspolder zijn eigenheid verliest. “De bouwdrift raast als een tsunami over het Groene Hart.”

Regelmatig stapt Van Dongen op de fiets voor een ritje door de natuur. Dan geniet hij van het gebied. “Het mooie van het Zuidplasgebied is de openheid van het unieke vlakke Hollandse polderland met een natuur die elke dag anders is, die in elk jaargetij, of het nu grauw weer of stralend zonnig is, blijft boeien. Het hele gebied tussen Rotte, IJssel en Gouwe.”

Als jeugdige bewoner van Rotterdam-Schiedam werd hij verliefd op het Rottemerengebied. In 1972 kwam hij als onderwijzer van basisschool ’t Reigerbos te wonen in Zevenhuizen. Hij was betrokken bij de oprichting van de culturele vereniging De Zeven Muzen, voerde actie om boerderij ’t Land Kanaän te behouden en om ‘het rietveld’ langs het Schelpenpad te houden zoals het was. 

“Ik ben lang, tevergeefs, bezig geweest om een camperplek in het Rottemerengebied te realiseren. En ik schrijf zo af en toe een kritische visie over de dwaze plannen van het recreatieschap Rottemeren of over krankzinnige wegveranderingen.”

Van Dongen heeft een uitgesproken mening over de ontwikkeling van het Vijfde Dorp. Samengevat: niet doen. De bouw van woningen en daaraan gekoppelde ontwikkelingen gaan ten koste van het poldergroen, stelt hij. “In Zevenhuizen zijn Swanla en het Koningskwartier voorbeelden van hoe groene segmenten tussen Swanlaweg en A12, tussen dorp en N219, zijn gebruikt ten koste van het poldergroen.”

“Rotterdam is opgerukt. Bij het ontstaan van Nesselande adverteerden de makelaars met grote borden ‘Wonen in het Groene Hart’. Nu is het een betonnen hart en Nesselande breidt al uit over de Middelweg richting Rotte en roeibaan. Uitruil voor glastuinbouw heette dat jaren terug. Tussen Gouda en Moordrecht tot aan de N457 verrijst de stadswijk Westergouwe met 3800 woningen.”

De bestuurders van Zuidplas kunnen bij hem geen goed doen. “Die proberen het Vijfde Dorp met ‘slechts’ achtduizend woningen kleinschalig te noemen, terwijl de bouwdrift als een tsunami over het Groene Hart raast.”

Hij vindt het niet nodig dat het landelijke probleem, woningnood, door Zuidplas moet worden opgelost. “Moet Zuidplas de groei van andere gemeenten opvangen? De laatste jaren zijn in de vier dorpen honderden, zo niet duizenden woningen gebouwd. Waar kwamen die bewoners vandaan? Uit Zuidplas? Dat denk ik niet.”

Als er gebouwd moet worden, dan beperkt, vindt Van Dongen. “In de randjes van de vier dorpen voor vooral eigen inwoners. Tussen de dorpen moet een groene long blijven.”


Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.


Meer berichten