Logo hartvanzuidplas.nl
Speelt de jeugd van Niemo Barracuda in de toekomst in een regionaal zwembad in het Vijfde Dorp?
Speelt de jeugd van Niemo Barracuda in de toekomst in een regionaal zwembad in het Vijfde Dorp?
Zuidplas groeit Zuidplas groeit

NieMo Barracuda en De IJssel lonken naar Vijfde Dorp

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Het Vijfde Dorp als nieuwe thuisbasis voor je sportclub? Zwem- en waterpolovereniging NieMo Barracuda en hockeyclub De IJssel zien het wel zitten. “Ik zou het ook verstandig vinden van de gemeente. Als bestaande verenigingen heb je de ervaring en kennis in huis.”

In het masterplan zijn ze summier beschreven: de sportvoorzieningen van het Vijfde Dorp. Achtduizend woningen rechtvaardigt zes sportvelden, zo is te lezen op één van de bijna tweehonderd pagina’s die het document telt. De concrete invulling van de plannen vindt in een later stadium plaats.

Wat zwem- en polovereniging NieMo Barracuda en hockeyclub De IJssel betreft mag de discussie snel losbarsten: zij zien wel een rol voor zichzelf weggelegd in het nieuwe Zuidplas-dorp.

“Wij zijn de enige hockeyclub in Zuidplas”, zegt De IJssel-voorzitter Carolien van Wersch. “We zijn nu aan de rand van de gemeente gelokaliseerd. Vanuit onze regiofunctie zou het logischer zijn dat we een centralere huisvesting krijgen.”

Voor NieMo Barracuda ligt het wat complexer. De club weet dat binnenkort de toekomst van de twee zwembaden aan bod komt. “Voor ons is het belangrijk dat er voldoende aanbod aan zwemwater is. De locatie is voor ons niet het allerbelangrijkst, maar hoe centraler de ligging hoe beter. Ook wij vertolken een regiofunctie en hebben leden uit alle dorpskernen”, zegt voorzitter Ed Lugthart.

NieMo Barracuda heeft al een transformatie ondergaan de afgelopen jaren: van vereniging uit Nieuwerkerk tot een club voor heel Zuidplas. “Dat is ingezet met het samengaan van de twee waterpoloafdelingen van Orka (Moordrecht) en Barracuda (Nieuwerkerk). Dat wij de zwemclub voor en uit Zuidplas zijn, willen we ook uitstralen.”


Lugthart is voorstander van een nieuw zwembad dat slim en duurzaam wordt gerealiseerd. “Voor de gemeente speelt het kostenplaatje uiteraard een belangrijke rol. Het gaat om een effectieve invulling, waarbij er genoeg ruimte is voor recreatieve- en wedstrijdsport. De capaciteit van zwembad De Zuidplas en Polderbad in één.”

Een nieuw zwembad kan voor zijn club als een soort katalysator fungeren. “We hebben twee wedstrijdsporten, maar willen graag uitgroeien tot een brede zwemvereniging. Zwemmen is belangrijk om gezond te blijven en we willen daarin onze maatschappelijke rol nemen.”

De IJssel droomde enkele jaren geleden van een eigen hal voor zaalhockey. Die droom op sportpark Dorrestein is vervlogen, aldus Van Wersch. “Maar dat wordt anders als onze velden op een multifunctioneel complex komen dat ook een sporthal bevat.”

Ook Lugthart ziet voor NieMo Barracuda enorme kansen. “We hebben als vereniging veel kennis in huis. Onze input wordt nu al door de gemeente gevraagd.”


Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.


Meer berichten