Afbeelding

Raad stemt in met Vijfde Dorp; megaklus kan beginnen

Algemeen Vijfde Dorp 347 keer gelezen

Zuidplas – De gemeenteraad van Zuidplas heeft in de nacht van woensdag op donderdag met een ruime meerderheid ingestemd met de ontwikkeling van het Vijfde Dorp. De eerste bewoners worden in 2025 verwacht.

Door Erik van Leeuwen

Helemaal honderd procent zeker is het nog niet dat het doorgaat, maar er is niemand die betwijfelt of er goedkeuring van de provincie komt. Voor een partij die op meerdere vlakken belanghebbend is en voor veertig procent in de grondbank zit, is een draai van 180 graden niet voor de hand liggend.

Als de Provinciale Staten instemmen, kan Zuidplas echt werk gaan maken van de megaklus. Want dat is het: alle plannen die er zijn vergen een gigantische investering. In tijd, maar ook in geld. Zuidplas rekende uit dat voor de achtduizend woningen, de voorzieningen in het dorp, het groen rond en in het dorp, twee bedrijvenparken en noodzakelijke verbeteringen op het gebied van infrastructuur, 750 miljoen euro nodig is.

Dat geld moet in de loop der tijd door Zuidplas worden terugverdiend met de verkoop van gronden aan projectontwikkelaars; de gemeente gaat een actief grondbeleid voeren door gronden uit de grondbank zelf te gaan verkopen. 

De meerderheid van de gemeenteraad heeft vertrouwen in die uitvoering, maar vooral Nieuw Elan Zuidplas liet in aanloop naar de finaleweek van afgelopen week weten allesbehalve gerust te zijn op de financiële bijsluiter van het Vijfde Dorp. NEZ zei de financiële zekerheid te missen en bovendien grote twijfels te hebben of Zuidplas wel alle risico’s die in de loop der jaren voorbij gaan komen, kan ‘managen’.

NEZ vindt het al helemaal niet verstandig om actief grondbeleid te voeren. “Daar hebben we als gemeente helemaal geen ervaring mee”, aldus woordvoerder Jan Smit. Die bewering werd tegengesproken door wethouder Jan Hordijk, die erop wees dat Zuidplas de afgelopen jaren wel actief grondbeleid voerde bij onder andere De Jonge Veenen, Esse Zoom Laag en recentelijk bij de renovatie van de vijftigerjarenbuurt in Moordrecht.

Onwrikbaar
De afgelopen week werd ook duidelijk dat het masterplan – het resultaat van zware onderhandelingen met de partners provincie Zuid-Holland en Rotterdam – niet openstaat voor veranderingen. Een ‘onwrikbaar plan’ constateerde PvdA/GroenLinks-raadslid Martin Damen enigszins geïrriteerd, beseffend dat er voor zijn fractie ‘geen wisselgeld’ te halen was. PvdA/GroenLinks had gehoopt dat als tegenprestatie voor de steun van het masterplan enkele eisen van de partij zouden kunnen worden ingewilligd: meer groen tussen de Tweede en Derde Tocht en speelruimte voor Nieuwerkerk-Noord.

Hordijk gooide de deur echter in het slot. “Tussen de Tweede en Derde Tocht zal vijf, zes hectare worden meegenomen. Meer wordt onbetaalbaar”, liet hij weten, doelend op de hoge kosten die gepaard gaan met grondonteigening. Ook voor Nieuwerkerk-Noord kwam hij PvdA/GroenLinks niet tegemoet.

Studie
Wel ging Hordijk mee met een voorstel van ChristenUnie/SGP om een studie te doen naar de toekomst van Nieuwerkerk-Noord. “Meerdere scenario’s onderzoeken lijkt mij prima, zeker als perspectief voor bewoners en ondernemers in het gebied het uitgangspunt is.” Sleutelen aan het masterplan raadde hij ten zeerste af. “Dan valt de bodem van het totale plan weg.”

Zes van de zeven fracties in de gemeenteraad stemden donderdag 20 mei om twee minuten over twaalf in met het masterplan. Alleen de SP, vanaf het begin tegenstander van bouwen in de polder, stemde tegen. “We gaan de belofte aan onze kiezers niet breken”, liet SP-fractievoorzitter Jan Baas bij de stemming weten.