Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Studenten archeologie en bouwkunde doken voor hun afstudeeropdracht met archeologen de archieven en de grond in. </p>

Studenten archeologie en bouwkunde doken voor hun afstudeeropdracht met archeologen de archieven en de grond in.

Historie steenfabriek ontrafeld en gepresenteerd

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Voordat bij de steenovens Klein Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel een bezoekerscentrum wordt gerealiseerd, zijn er op zaterdag 26 juni en later in september publieksdagen. Bezoekers kunnen dan horen en zien wat studenten van de Saxion Hogeschool en archeologen het afgelopen jaar zoal hebben ontdekt over de oude werk- en woonlocatie van de steenfabriek.

Waar nu de entree van het vakantiepark is, was vroeger een grote open droogplaats waar duizenden natte kleivormen te drogen werden gelegd. Meerdere gezinsleden die rondom de droogplaats en op de dijk hun arbeiderswoninkjes hadden, moesten meehelpen met het kantelen van de te bakken klei.

In de open ovens werden honderdduizenden ijsselstenen gebakken die door de bewoners van de steenfabriek stuk voor stuk werden opgetast.

Onderzoek
Voordat de linker turfschuur en de naastliggende woning annex smederij opgebouwd kunnen worden tot een publieksvoorziening, moest onderzoek plaatsvinden naar verborgen historische gegevens. De steenovens zijn een rijksmonument.

Studenten archeologie en bouwkunde van de Saxion Hogeschool doken voor hun afstudeeropdracht samen met archeologen van de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid de archieven en de grond in. Daarmee borduurden ze verder op het werk dat voorafgaand al door amateurarcheologen uit de Krimpenerwaard was gedaan.

Ook studenten toerisme en recreatie zijn bij het project betrokken. Zij spraken met partijen die in de toekomst willen bijdragen aan het aantrekkelijker maken van de steenovens en het Hitlandgebied.

Naast presentaties door de studenten, staan op het programma van de publieksdagen een demonstratie van grondboringen en rondleidingen op het steenovencomplex.

Aanmelden
In verband met coronamaatregelen en een maximum van dertig personen, is aanmelding vooraf nodig, via www.steenovenskleinhitland.nl (keuze aangeven voor 26 juni of september; ochtend 10.00-12.30 uur of middag 13.30-16.00 uur).

Meer berichten