In Nieuwerkerk bevinden zich de meeste woningen die worden beheerd door Vestia.
In Nieuwerkerk bevinden zich de meeste woningen die worden beheerd door Vestia. Foto: archief

Vestia-deal ver weg; vrees voor hap uit voorraad

Algemeen 627 keer gelezen

Zuidplas – De Vestia-affaire heeft grote gevolgen voor de voorraad sociale woningen in Zuidplas. Wethouder Jan Hordijk verwacht dat een aanzienlijk deel van de 2500 woningen, die Vestia vooral in Nieuwerkerk heeft, niet gered kan worden van verkoop.

Erik van Leeuwen

Het Vestia-dossier houdt Zuidplas al geruime tijd in zijn greep. De noodlijdende woningcorporatie moet, om het hoofd boven water te houden, grote delen van haar woningvoorraad verkopen. 

In Zuidplas heeft men de hoop erop gevestigd dat de drie woningcorporaties Woonbron Gouda, Woonpartners Midden-Holland en Mozaïek Wonen gezamenlijk het pakket overnemen.

Er wordt echter al lange tijd onderhandeld en er zit weinig schot in de zaak. “Ze willen de woningen kopen, maar niet tegen elke prijs”, zei Hordijk vorige week in de gemeenteraad. Hij gaf er ook een winstwaarschuwing bij. “Ik voorspel dat een groot aantal woningen niet wordt overgedragen aan een andere woningcorporatie, maar wordt verkocht. Op die manier worden de woningen onttrokken aan de voorraad sociale woningen.”

Als dat zo is, is dat een enorme tegenslag voor Zuidplas, dat juist probeert de voorraad op peil te houden. In de woonvisie staat dat 28 procent van de woningen sociaal moet zijn. Om die voorraad te beschermen, stemde de gemeenteraad onlangs in met een aantal maatregelen om de verkoop van sociale woningen te voorkomen. 

Nieuwbouwwoningen kunnen pas na dertig jaar door de woningcorporatie op de markt verkocht worden. Het college stelde twintig jaar voor, maar de gemeenteraad deed daar nog tien jaar bij. “Prima”, vond Hordijk. “Die limiet helpt echt.”

College en raad namen ook maatregelen om speculatie bij bereikbare koopwoningen tegen te gaan. Deze woningen, die onder de marktprijs worden aangeboden en bestemd zijn voor een speciale doelgroep, kunnen door de eigenaar wel verkocht worden, maar onder voorwaarden: een percentage van de winst vloeit bij verkoop terug naar het sociaal fonds van de gemeente.

Lot uit de loterij
Onlangs werden in het Koningskwartier enkele tientallen van deze, wat ze vroeger ‘premiewoningen’ noemden, verdeeld. Er was een gigantische vraag (1000 gegadigden). “Als je zo’n woning krijgt toegewezen, heb je het winnende lot uit de loterij. Daar zit iets onrechtvaardigs in”, zei Leendert Karreman (VVD), die ervoor pleitte om de woningen voor de doelgroep te behouden.

Martin Damen (PvdA/GroenLinks) - al volledig in de verkiezingsmodus - was enigszins verbaasd over de actie van de VVD. “Doorgaans komt de VVD alleen maar op voor de middenhuur, dure en heel dure woningen.”

Karreman reageerde door te zeggen dat de VVD via wethouder Jan Hordijk de afgelopen jaren veel sociaal heeft gebouwd en dat de partij het belangrijk vindt dat gemeenschapsgeld voor de gemeenschap wordt ingezet. “Vandaar dat we woningen voor de doelgroep willen behouden.”