Omdat er is gekozen voor verbreding naar het zuidoosten (richting dorpscentra Moordrecht en Nieuwerkerk) zal een groot aantal bomen sneuvelen.
Omdat er is gekozen voor verbreding naar het zuidoosten (richting dorpscentra Moordrecht en Nieuwerkerk) zal een groot aantal bomen sneuvelen. Foto: Google Streetview

Verbreding A20 in zuidoostelijke richting: dit staat er te gebeuren

Algemeen 812 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De verbreding van de A20 vindt plaats in zuidoostelijke richting. Dat werd vorige week duidelijk bij de informatiebijeenkomst van Rijkswaterstaat over het 140 miljoen euro kostende project, dat een einde moet maken aan de files.

Erik van Leeuwen

De weg tussen Nieuwerkerk en het Gouwe-aquaduct zal worden verbreed van twee keer twee rijbanen naar twee keer drie rijbanen. Het traject van ongeveer tien kilometer is al jaren een knelpunt. De doorstroming is er slecht, waardoor er vaak files ontstaan. Met de voorgenomen verbreding wil Rijkswaterstaat ook de verkeersveiligheid verhogen.

Het project heeft inmiddels de verkenningsfase gehad. De komende jaren zal onderzoek worden gedaan naar de inpassing van de weg in de omgeving. Daarbij wordt naar allerlei aspecten gekeken, zoals natuur en onderliggend wegennet. 

Omdat er is gekozen voor verbreding naar het zuidoosten (richting dorpscentra Moordrecht en Nieuwerkerk) zal er een groot aantal bomen sneuvelen. Er worden nieuwe bomen teruggeplaatst en er zal in het gebied in overleg met het hoogheemraadschap ook watercompensatie moeten plaatsvinden.

Explosieven
De weg verschuift tussen de zeven en tien meter richting het zuidoosten. Volgens Rijkswaterstaat is uit onderzoek gebleken dat dat de beste oplossing is met het oog op obstakels, zoals het viaduct bij Moordrecht en het aquaduct bij Gouda. Er wordt ook een grondig bodemonderzoek gedaan. Er is een kwetsbare bodemgesteldheid in het gebied en daarnaast wordt ter hoogte van Moordrecht ook nauwkeurig gespeurd naar onontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. In die oorlog was de Groene Brug regelmatig doelwit van de geallieerde strijdkrachten om de verbindings- en aanvoerlijnen van Duits oorlogsmaterieel te verstoren.

Parallel aan de onderzoeken loopt een lucht- en geluidsanalyse. Uit berekeningen blijkt dat de weg nu al de geluidswaarden overschrijdt. Rijkswaterstaat kijkt daarom naar maatregelen tegen de huidige overlast en brengt, onafhankelijk daarvan, de gevolgen van de toekomstige verbreding in kaart.

Vijfde Dorp
Rijkswaterstaat hoopt binnen een paar jaar met de voorbereidingen van de werkzaamheden te beginnen. De daadwerkelijke realisatie van de verbreding staat voor de periode 2026-2028 op de rol. Dat is ook de periode dat er door de gemeente Zuidplas volop wordt gebouwd aan het Vijfde Dorp.

Bewoners van het gebied uitten tijdens de informatieavond al hun zorgen over de bouwoverlast van de twee grote projecten. De insteek van Rijkswaterstaat is om de overlast te beperken. De werkzaamheden zullen met elkaar worden afgestemd, aldus een woordvoerder.