Logo hartvanzuidplas.nl
De N219 doorkruist de Zuidplaspolder en verbindt de A12 met de A20.
De N219 doorkruist de Zuidplaspolder en verbindt de A12 met de A20.
Zuidplas groeit Zuidplas groeit

N219: een zegen, maar ook een zorg

  •   keer gelezen

Zevenhuizen – Ruim tien jaar geleden stonden ze te springen en te juichen op het nieuwe gedeelte van de N219, dat de snelwegen A12 en A20 met elkaar verbond. De Zevenhuizenaren waren eindelijk af van het vele snelwegverkeer door het dorp. Nu zijn er echter zorgen over de vollopende N219. “Straks staat er een lange file.” 

Vroeger was alles beter, maar dat geldt niet voor de verkeersafwikkeling rond en in Zevenhuizen. Jarenlang doorkruisten duizenden forensen met hun heilige koe het centrum. 

De Burgemeester Klinkhamerweg draaide vooral tijdens spitsuur overuren. Een deugdelijke verbinding tussen de A20 en A12 ontbrak lang en dat was een last voor de Zevenhuizense bewoners, die volledig in de war raakten als er geen file voor hun neus stond. Na bijna twintig jaar actievoeren en politiek gelobby kreeg Zevenhuizen eindelijk zijn omleiding. 

Oude, nieuwe routes, herzieningen, gesteggel met de provincie. Uiteindelijk kon in 2008 met de werkzaamheden worden gestart. De nieuwe weg kostte ruim veertig miljoen euro. Vijfduizend euro per Zevenhuizenaar.

De gemeente Zuidplas was nog jong toen de weg werd geopend. Bij die feestelijke opening waren bewoners van de Burgemeester Klinkhamerweg, Knibbelweg en Bierhoogtweg uitgenodigd om in de feestvreugde te delen. Het commentaar van een bewoner van de Burgemeester Klinkhamerweg was veelzeggend: “Ik woon hier nu al zeven jaar. Toen we ons huis kochten, werd ons medegedeeld dat de nieuwe weg bijna klaar was.”

“U heeft de afgelopen jaren veel voor uw kiezen gekregen”, zei wethouder Rinus Bosman. “Ik denk dat u vannacht wel wakker wordt omdat zo stil is.”

Werd de N219 in 2010 nog gezien als een zegen, inmiddels zijn er volop zorgen. Met belangrijke ontwikkelingen op een steenworp afstand, is de vraag of de N219 niet overbelast raakt in de toekomst. Het aantal verkeersbewegingen is al fors, maar zal de komende jaren alleen maar toenemen. 

Met de ontwikkeling van het Vijfde Dorp, zo heeft men uitgerekend, zijn er een paar duizend extra verkeersbewegingen per dag. Officieel heet het dat de weg zijn maximale capaciteit nog niet heeft bereikt, maar in de toekomst zal de weg zijn proeve van bekwaamheid moeten afleggen. 

Doorstromen is het sleutelwoord, me´t drie op handen zijnde aftakkingen, e´e´n voor het nieuwe bedrijventerrein Knibbelweg-Oost en twee voor het Vijfde Dorp. De N219 krijgt het druk, maar de provincie heeft nog wel wat ijzers in het vuur. De rotonde bij de Zuidelijke Dwarsweg/Nesselande werd een paar jaar geleden al aangepast naar een kruispunt met verkeerslichten. Voor eenzelfde ingreep is de rotonde bij Zevenhuizen in beeld.


Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.

Meer berichten