De zon mag het dan af laten weten, de bloemen blijven stralen.
De zon mag het dan af laten weten, de bloemen blijven stralen. Foto: Jaap en Natasja van Baaren

Zon zaaien in Zevenhuizen

Human Interest 394 keer gelezen

Zevenhuizen - De eigen tuin en die van de buren waren inmiddels onder handen genomen, toen Jaap en Natasja van Baaren overgingen tot het zaaien van zonnebloemenzaden in de openbare ruimte van Zevenhuizen. Zo kwamen de guerilla gardeners door hun grootverpakking heen.

“Wij houden erg van zonnebloemen en in deze lastige coronatijd kan iedereen wel wat vrolijkheid gebruiken”, zegt het Zevenhuizense paar, dat op de dagelijkse wandeling een zakje met zaden en een schepje meenam. “Honderden hebben we er gezaaid: in boomspiegels, aan de rand van plantsoenen, in bloembakken, langs het water, overal waar een plekje aarde leeg was.” 

Meewarigheid en wantrouwen werden soms hun deel, maar de meeste reacties waren positief. “Helaas was de plantsoenendienst soms overijverig met maaien en schoffelen, waardoor veel bloemen zijn gesneuveld. Maar gelukkig zijn er ook een aantal blijven staan, waar iedereen nu van kan genieten. Daar hebben we het voor gedaan.”

Hun project guerilla gardening - het mooier en groener maken van je omgeving en de biodiversiteit vergroten, red. - willen ze volgend jaar voortzetten. “We overwegen dan wel de gemeente te informeren en eventueel gele plantenstokjes bij de jonge zaailingen te plaatsen, zodat de plantsoenendienst er rekening mee kan houden.”