Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Sportaccommodatie De Kleine Vink, die onlangs nog dienstdeed als priklocatie, is een van de kroonjuwelen van Zuidplas. </p>

Sportaccommodatie De Kleine Vink, die onlangs nog dienstdeed als priklocatie, is een van de kroonjuwelen van Zuidplas.

(Foto's: Erik van Leeuwen)
Zuidplas groeit Vijfde Dorp

Geen Stars Wars 15, maar wel volledig onderwijs

  •   keer gelezen

Zuidplas – Naar het vwo in Zuidplas: het moet binnen een paar jaar mogelijk worden. Schaalvergroting zorgt voor meer voorzieningen in Zuidplas, maar de ene voorziening heeft meer prioriteit dan de andere. “De Goudse Schouwburg is om de hoek, Pathé De Kuip ook. We hoeven niet alles te hebben.”

Door Erik van Leeuwen

Ze behoren tot de kroonjuwelen van een gemeente, de basisvoorzieningen, voorzieningen waarvan iedere inwoner gebruik kan maken. Kosteloos dan wel tegen betaling. Van het bezoeken van een winkelcentrum, een boek halen bij de bibliotheek of gebruik maken van een sportaccommodatie. 

Het goede voorzieningenniveau in stand houden is niet gemakkelijk voor Zuidplas, met vier verschillende dorpen en de komst van een nieuw pareltje. De gemeente moet haar aandacht straks verdelen over haar vijf kinderen: geen van allen mag het lievelingetje worden. Een gemeente als buur Waddinxveen heeft dat probleem niet. Als daar de gemeenteraad besluit een nieuw zwembad neer te zetten, zal dat met gejuich ontvangen worden. In Zuidplas maakt dat gejuich plaats voor een volgende vraag: waar dan?

Angst
Het is zo’n beetje de meest gehoorde opmerking in de gemeenteraad als het gaat om het toekomstige voorzieningenniveau in Zuidplas: ‘Het Vijfde Dorp mag niet ten koste gaan van de bestaande dorpen’. De angst is dat voorzieningen uit de dorpen worden weggehaald om, in een moderner jasje, terug te keren in het Vijfde Dorp.

“Dat kan niet de bedoeling zijn”, zegt CDA-fractievoorzitter Benno de Ruiter. “Voor ons is de leefbaarheid en de vitaliteit van de huidige dorpen heel belangrijk.” Zo belangrijk dat het CDA er straks voor de gemeenteraadsverkiezingen een thema van maakt. “We moeten ons best doen om de voorzieningen te behouden en de bestaande dorpen aantrekkelijk te houden”, zegt De Ruiter, die aangeeft dat er desnoods extra geld wordt vrijgemaakt om investeringen te doen om voorzieningen te behouden.”

Ferry van Wijnen (VVD) is het voor een groot deel eens met De Ruiter. “Ja, de bestaande voorzieningen moeten zo veel mogelijk op peil worden gehouden, maar niet tegen elke prijs. Het moet wel betaalbaar blijven.”

Een nieuw zwembad dient vaak als voorbeeld. De huidige twee gemeentelijke zwembaden – het Polderbad in Nieuwerkerk aan den IJssel en De Zuidplas in Moordrecht – komen in een fase dat er keuzes over hun levensvatbaarheid gemaakt moeten worden. Aan twee nieuwe zwembaden hangt een serieus prijskaartje. Een zwembad kost al gauw tien miljoen euro, zonder dat de exploitatiekosten zijn meegerekend. “Ik kan me voorstellen dat er straks één zwembad komt op een centrale plek”, zegt Van Wijnen. “Een beetje meer zwembad dan nu, met een buitenbad. Wie weet is de techniek zo ver dat er straks een uitschuifbaar dak gemaakt kan worden.”

Het zijn overwegingen voor later, maar ze geven wel aan dat per sector goed gekeken moet worden naar de vraag en behoeften van inwoners in combinatie met de financiële haalbaarheid.

Sportaccommodaties
Op het gebied van sport is Zuidplas al jaren bezig om zich aan te passen aan de groei. De voetbalclubs zijn daar volgens wethouder Jan Verbeek een mooi voorbeeld van. “Moerkapelle heeft al een nieuw complex gekregen, Moordrecht krijgt er ook eentje en voor Groeneweg liggen er plannen klaar. Het complex van VV Nieuwerkerk is vorig jaar gemoderniseerd, waardoor ook die club weer jaren vooruit kan.”

Maar er moet ook nog veel gebeuren, erkent Verbeek. Zo moet binnenkort de knoop worden doorgehakt over een nieuwe sporthal in Nieuwerkerk. En daarna wacht een grote klus in het Vijfde Dorp. “Met twintigduizend inwoners moeten daar ook voorzieningen komen”, zegt Verbeek. “Het biedt ook mooie kansen voor uitbreiding van het sportaanbod.” Dat vindt Van Wijnen ook. “Wellicht kunnen er verenigingen opgericht worden die sporten beoefenen die we nog niet in Zuidplas hebben. Een atletiekvereniging of een rugbyclub.”


Moet het Polderbad in Nieuwerkerk aan den IJssel straks wijken voor een nieuw en moderner bad in het Vijfde Dorp? 

Onderwijs
Het bouwtempo is voor de scholen nu al bijna niet bij te houden, laat staan als straks de eerste paal voor het Vijfde Dorp de grond is ingegaan. De groei betekent ook dat Zuidplas groot genoeg wordt om alle opleidingen in het voortgezet onderwijs binnen te halen. Zuidplas zit al om tafel met schoolbesturen. “We willen een compleet onderwijsaanbod”, zegt Jan Verbeek.

In het verleden liepen die ambities stuk op een te klein leerlingenaanbod. Het Zuidplas van de toekomst haalt echter ruimschoots de grens van het aantal leerlingen dat nodig is. “Het Comenius College en het Thorbecke College kijken er serieus naar, het Emmauscollege is nog wat terughoudender.”

Theater
Met zestig- à zeventigduizend mensen gaan deuren open voor nieuwe extra voorzieningen, maar er zijn grenzen aan die ambities. Het gaat vooral om nut en noodzaak. Een bioscoop wordt niet gezien als noodzaak. Ook niet in het Vijfde Dorp. 

Het nieuwe dorp moet qua uitstraling en beleving vooral passen bij de bestaande dorpen. Geen bioscoop, maar ook geen grote schouwburg. ‘Swanla voldoet prima’, heet het, en als Swanla vervangen moet worden hoeft het heus niet twee keer groter en zes keer mooier, vinden de wethouder en gemeenteraadsleden.


Kunt u het filmpje niet zien? Bekijk dan hier de video van Matimation over de voorzieningen in Zuidplas op YouTube.  


Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.

Meer berichten