Logo hartvanzuidplas.nl
(foto: archief HvH)
(foto: archief HvH)

Via Molen Windlust met historische bus of schip naar monumenten

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Molen Windlust aan het Kortenoord is zaterdag een schakelpunt in de vele mogelijkheden in de regio op Monumentendag. Er rijden - gratis - historische bussen naar de kerken in Moordrecht en Nieuwerkerk, en bijvoorbeeld naar beeldentuin De Olifant en het veer naar Ouderkerk.

Vanaf de steiger bij molen Windlust vertrekken schepen naar Gouderak en Ouderkerk aan den IJssel. In Ouderkerk kan worden overgestapt naar Capelle - of Krimpen aan den IJssel. Overal zijn deelnemende monumenten te bezichtigen. Het hele programma met vaarschema is verkrijgbaar bij de monumenten en historische verenigingen.

Bij de molen zelf zal muziek klinken en is een gids aanwezig die alles weet te vertellen over het monument, het ambacht van molenaar en een stuk geschiedenis van de omgeving. 

Molensteentje adopteren
Bezoekers kunnen een eigen tekst blijvend in het monument verankeren door een molensteentje in de muur te adopteren. Een vrijwilliger zal de - niet al te lange - tekst ingraveren.

Theeschenkerij Korenaer bij de molen en eetcafe Rustwat met terras aan het water zijn open voor een hapje en drankje. In de schenkerij zijn meelproducten en woonaccessoires te koop, die gewogen, gemixt en verpakt of gemaakt zijn door cliënten van ASVZ.

In de molen zijn molensouvenirs verkrijgbaar waaronder Delfts bruin plateelwerk met een molen als blikvanger, flessen wijn met molen Windlust op het etiket en Belgische bieren met een Hollandsche IJssel Monument etiket. Met alle aankopen wordt de onderhoudskas van de molen gesteund.

Daarnaast is er een enveloppe-verkoop. In de enveloppen zit soms een nummer verstopt dat recht geeft op een prijs. Voor elke koper is er sowieso een kleinigheid.

Meer berichten