Dekker (links) geeft uitleg bij zijn Waddinxveense molenkaart, in het museum aan de Tweemanspolder.
Dekker (links) geeft uitleg bij zijn Waddinxveense molenkaart, in het museum aan de Tweemanspolder.

Dekker blaast molens nieuw leven in

Algemeen 722 keer gelezen

Zevenhuizen - Uitgekeken op ‘zijn’ Zevenhuizense molens is Arie Dekker (87) niet. Toch was het voor de molenmaniak tijd om de blik te verleggen naar Waddinxveen. Hij bracht alle molens van het Gouwedorp in kaart en stelt zijn werk tentoon in het Molenmuseum in zijn achtertuin. 

Aan de Tweemanspolder groeide Dekker op en hij woont er nog. “Als je bij mij uit het raam kijkt, snap je waarom ik van molens houd”, zegt Dekker, wijzend naar de monumentale Molenviergang. De gewezen zakenman – hij was een halve eeuw de baas bij Dekker, de firma die werd opgezet door zijn vader en die anno 2021 wereldmarktleider is in keukenbladen – weet zich altijd al omringd door molens. Ongeveer in zijn voortuin staan ‘de echte’ en in zijn achtertuin, het Historisch Centrum van Zevenhuizen, kwam op instigatie van Dekker een molenmuseum.

Met Bertus van den Bosch, zijn leermeester, bracht Dekker ooit alle Rottemolens in kaart. Vele stonden in dienst van waterhuishouding. Daarover had het waterschap van alles in archief. Toen die historie in kaart was gebracht, vroeg Dekker zich af hoe het zat met molens in buurdorp Waddinxveen. “Verrek, hebben er daar zóveel gestaan?!” dacht Dekker, toen hij van de Moerkapelse molenexpert Johan Bakker begreep dat het om zo’n vijftig molens ging.

Dat men het Waddinxveense molenverleden onderschat, is niet gek: de laatste molen dolf in 1932 het onderspit. Het allerlaatste restant van molen De Hoop is in 2007 gesloopt. Waar de molens in Zevenhuizen nog de skyline bepalen, daar zijn hun sporen gewist uit het Gouwedorp.


De Zuidkade met rechts molen De Hoop, waarvan het laatste restant werd gesloopt in 2007. (foto: Historisch Genootschap Waddinxveen)

Voor een molenfanaat als Dekker is dat onbegrijpelijk. “Ik ben met een natte vinger te lijmen als het om molens gaat. Tot voor kort ging mijn interesse uit naar watermolens, maar voor Waddinxveen ben ik als het ware van mijn geloof gevallen. Veel molens daar dienden de industrie.”

Nu blaast Dekker de Waddinxveense molenhistorie nieuw leven in. In het museum achter zijn huis richtte hij een tentoonstelling in, met een kaart waarop te zien is welke molen waar stond in Waddinxveen. Thuis photoshopt Dekker oude molens in huidige landschappen. “Zo zie je precies hoe vroeger en nu bij elkaar komen. Maar, dat kan ik voor Waddinxveen niet doen. Mijn evenwicht is zoek. Ik kan geen foto maken zonder om te vallen. Misschien kan een Waddinxvener dat van me overnemen?” 

Dat niet iedereen zo gek is op molens als hij, weet Dekker - maar hij hoopt mensen wel zo gek te krijgen.

Het Molenmuseum (Tweemanspolder 15 te Zevenhuizen) is zaterdag 30 september open van 13.30 tot 16.00 uur.