Ron Luijten miste zes verdedigers en moest terugvallen op twee middenvelders in de laatste linie tegen De Jonge Spartaan. Foto: archief

Alles loopt op rolletjes voor Nieuwerkerk

Sport 272 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Nieuwerkerk neemt steeds verder afstand van de concurrentie in de derde klasse. Door de 1-3 overwinning bij De Jonge Spartaan in Middelharnis kan de eerste periodetitel de Dorresteinbewoners nauwelijks meer ontgaan.

Erik van Leeuwen

Officieel heeft Nieuwerkerk die eerste periode nog niet binnen. De voorsprong op de nieuwe nummer twee SSS is zes punten, maar de formatie uit Klaaswaal heeft nog een wedstrijd tegoed (tegen Oud-Beijerland) en een staartje van de eerder gestaakte wedstrijd tegen Groote Lindt. In dat duel (1-1) moet nog zes minuten worden gespeeld.

“We kijken natuurlijk verder dan de periodetitel, maar uit ervaring weet ik dat het fijn is om alvast een tussenprijs in de pocket te hebben”, zei trainer Ron Luijten. “Een periodetitel geeft recht op de nacompetitie en als we geen kampioen worden is dat misschien de toegang tot de tweede klasse.”

Nieuwerkerk moest in Middelharnis in de opstelling behoorlijk improviseren. Door het gemis van zes verdedigers moest Luijten terugvallen op twee middenvelders in de laatste linie. Met Bart Slob als centrale verdediger en Shane van den Engel als rechtsback maakte Nieuwerkerk een uitstekende indruk. Dat leidde al in de achtste minuut tot de openingstreffer van Stefan van der Vlegel.

Nauwelijks drie minuten later kreeg een verdediger van De Jonge Spartaan rood voor het vasthouden van de doorgebroken Roy de Oude. Nieuwerkerk kreeg het daardoor bepaald niet eenvoudiger, omdat de thuisploeg met tien nog meer strijd ging leveren en opportunistischer ging spelen.

Het werd zelfs 1-1, maar Nieuwerkerk herstelde al snel de marge van één door opnieuw Stefan van der Vlegel, die scoorde na een hoogstandje van Remco Langerveld, die met een hakje tegenstanders de verkeerde kant opstuurde.

Verhit
Langerveld maakte na een uur spelen de 1-3 en daarmee leek de strijd gestreden. Daar dacht De Jonge Spartaan anders over. De gemoederen raakten verhit toen Nieuwerkerk-doelman Kevin de Geus buiten zijn strafschopgebied de bal met zijn arm beroerde. De scheidsrechter deed het voorval af met geel, zeer tegen de zin van alles wat De Jonge Spartaan was.

In de commotie die ontstond besloot de scheidsrechter een afkoelperiode in te lassen en beide elftallen vijf minuten naar de kleedkamer te sturen.

Na terugkeer op het veld bleef het fel, maar werd er niet meer gescoord. Nieuwerkerk werd nog een strafschop onthouden toen Rowendy Schoop van de sokken werd gelopen.