Ruimte om te groeien vond Dave Krabbendam op industrieterrein De Kleine Vink.
Ruimte om te groeien vond Dave Krabbendam op industrieterrein De Kleine Vink.

Krabbendam is cadeautje voor duurzaamheid

Algemeen Zuidplas groeit 722 keer gelezen

Zuidplas – Wie over de snelweg van Rotterdam naar afslag Nieuwerkerk rijdt, kan het pand niet missen: Krabbendam Kadoverpakkingen heeft van het pand op industrieterrein De Kleine Vink door middel van een grote strik een cadeautje gemaakt. Het bedrijf groeit, de duurzaamheid groeit mee.

Door Erik van Leeuwen

In de showroom van het vijftienhonderd vierkante meter grote pand zijn de laatste klanten net voor kerst de laatste inkopen aan het doen. “De grootste drukte hebben we achter de rug”, zegt directeur en eigenaar Dave Krabbendam. “De kerstperiode is een piekmoment, net als Sinterklaas. De eerste piekmomenten in het nieuwe jaar zijn Valentijnsdag, Pasen en Moederdag.”

In de ontwikkeling van het bedrijf (‘We hebben een breed én diep assortiment’) heeft ook duurzaamheid een plaats gevonden. “Ik vind het als ondernemer belangrijk dat een duurzaamheidsaanpassing functioneel is; de kwaliteit van het product dat je verkoopt, mag er niet onder lijden. Zo kijken we ook naar aanpassingen en verbeteringen in het productie- en verpakkingsproces.”

Hij loopt naar het magazijn, dat gevuld is met stellages met kartonnen dozen. “Het moet hier niet te koud zijn”, zegt Krabbendam. Hij wijst naar de uitgang. “Daar hebben we een soort sluis gemaakt. Als er producten worden geleverd en de grote deur ging open, ging er ontzettend veel warme lucht verloren. Door de sluis blijft de warme lucht in het gebouw.”

Hij loopt naar een container waar nauwelijks kartonnen afval in zit. “Voorheen hadden we stapels kartonafval. Dat vonden we zonde, dus zijn we gaan kijken of we dat anders konden oplossen. Voorheen gebruikten we best wel duur beschermingsmateriaal om te zorgen dat producten niet beschadigd worden tijdens het vervoer naar de klanten. Van het kartonafval snijden we nu gekartelde strookjes, die als beschermingsmateriaal fungeren.”

Nog zoiets: lucht in pakketten. Menig online besteld product bij een webwinkel wordt geleverd in een verpakking waar het drie keer in past. “We proberen de lucht tot het minimum te beperken”, zegt Krabbendam. “We hebben ik weet niet hoeveel verschillende maten verpakkingen, maar we kunnen ze ook op maat maken. Daar hebben we een speciale machine voor.”

Krabbendam begon zijn bedrijf in 2007 op een zolderkamer. “Ik wilde een webshop starten en ben op zoek gegaan naar een geschikt product. Ik kreeg het idee toen ik in een winkel van PostNL allerlei verpakkingen zag uitgestald, maar amper een cadeauverpakking.”

Zijn idee werd al snel zijn passie. Hij ontdekte een markt die er niet of nauwelijks was. “Een autodealer die een nieuwe auto aflevert met een strik op de motorkap of antenne, het doet wat met de mensen. Het is een beleving.” Inmiddels is zijn bedrijf de grootste strikkenproducent van de Benelux en Duitsland samen.

“We kregen de kans om het pand in Moordrecht te kopen, maar het magazijn stond tot de nok toe vol en de receptie hadden we omgetoverd tot showroom. Om verder te groeien, hadden we een ander pand nodig.”

Dat vond hij op industrieterrein De Kleine Vink, dat op het punt stond ontwikkeld te worden. “Ik wilde in de hoek Nieuwerkerk/Moordrecht/Gouda blijven. Hier liggen mijn roots. Er lag een optie op dit perceel, maar op een gegeven moment belde de gemeente dat het vrij was gekomen. Het is voor mij de hoofdprijs, een betere locatie kan ik me niet wensen. Aan de snelweg waar dagelijks duizenden en duizenden auto’s voorbijkomen.”

Zijn pand is rechttoe-rechtaan, maar is door strikken aan alle kanten van het pand getransformeerd tot een groot cadeau. “Je wil niet weten hoeveel reacties ik krijg.”

Het pand is duurzaam ingericht. “We hebben geen gas, maar een warmteterugwinnings-installatie. Daarnaast hebben we zonnepanelen om energie op te wekken op het dak. We zijn begonnen met vijftig panelen en hebben er onlangs zestig bij gelegd. Mijn doel is het netto energiegebruik tot nul te reduceren.”

Ook zijn omgang met mensen is duurzaam. “We zijn een erkend leerbedrijf en bieden drie dagen in de week leerlingen een leer- en werkplek.”

Binnenkort lopen er geitjes voor het gebouw. “We hebben een mooie groenstrook. Ik wilde daar iets anders mee doen dan bijvoorbeeld grind neerleggen. Mijn toekomstige buren en ik vinden het leuk om het groen te houden. Een boer uit Moordrecht zorgt voor de geitjes. Er moet uiteraard ook een huisje komen, waarin ze bij slecht en koud weer kunnen schuilen.”

Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.
Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.

Afbeelding