PvdA/GroenLinks en NEZ maakten vorig jaar een rapport over de staat van de velden- en dalenbuurt.
PvdA/GroenLinks en NEZ maakten vorig jaar een rapport over de staat van de velden- en dalenbuurt.

Velden- en dalenbuurt in 2026 op de rol voor groot onderhoud

Algemeen 959 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Wethouder Jan Willem Schuurman heeft vorige week gezegd dat groot onderhoud van de velden- en dalenbuurt in de Nieuwerkerkse wijk Zuidplas in 2026 en 2027 gaat plaatsvinden. Eind 2024 beginnen de voorbereidingen.

Een groot aantal partijen in de raad heeft zich op initiatief van Nieuw Elan Zuidplas en PvdA/GroenLinks sterk gemaakt voor de onderhoudsbeurt. Volgens de partijen is het de hoogste tijd dat de buurten worden aangepakt. Zij stellen dat er sinds de bouw van de wijk Zuidplas geen groot onderhoud heeft plaatsgevonden. Uit een inventarisatie onder bewoners bleek dat een groot percentage zeer ontevreden is over de staat van de openbare ruimte. De bevindingen werden door NEZ en PvdA/GroenLinks samengebracht in een rapport dat vorig jaar aan verantwoordelijk wethouder Schuurman werd aangeboden in de hoop dat de velden- en dalenbuurt snel aan de beurt zouden zijn.

Schuurman liet tijdens de commissievergadering ruimte weten dat eind 2024 een begin wordt gemaakt met het in kaart brengen van de diverse aspecten in de twee buurten. Om te voorkomen dat de plannen worden doorgeschoven, dienen NEZ en PvdA/GroenLinks met de steun van D66, SP en VVD tijdens de gemeenteraad van deze week een motie in. Daarin wordt het college opgeroepen om vast te houden aan de planning.

Voor het naar voren halen van het groot onderhoud was geen meerderheid. “Dat heeft ook grote financiële gevolgen”, aldus Schuurman. Frans Klovert van D66 was daarnaast bang dat het een precedent zou scheppen. “Dan staat over een tijdje de volgende wijk op de stoep.”

VVD-raadslid Jos Wiegman is wel van mening dat de gemeente bij het uitvoeren van het groot onderhoud rekening moet houden met de hele wijk. “In de wijk Zuidplas heeft de kruidenbuurt in 2015 groot onderhoud gehad. Tien jaar later zijn de velden- en dalenbuurt aan de beurt. Dat is voor mij niet uit te leggen aan een inwoner.”
De ‘mossen’ krijgen in 2029 hun groot onderhoud. De buurt werd tussentijds al opgeknapt. (Erik van Leeuwen)