Grote vreugde na het behalen van het kampioenschap. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: Jolanda van het Kaar)
Grote vreugde na het behalen van het kampioenschap. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: Jolanda van het Kaar)

Nieuwerkerk met vertraging naar titel

Sport 381 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Met twee jaar vertraging is het Nieuwerkerk gelukt de tweede klasse te bereiken. Op de 24ste speeldag volstond een ‘lelijke’ 0-0 bij FC IJsselmonde voor het kampioenschap van de derde klasse. “We zijn de terechte kampioen.”

Trainer Ron Luijten en voorzitter Hans Jeroense waren na afloop van de wedstrijd tegen FC IJsselmonde en tijdens het aansluitende volksfeest op het eigen complex zichtbaar geëmotioneerd. “Dit is zó goed voor de club”, zei Jeroense, die vijf seizoenen geleden met zijn zoon Stefan en Luijten het zaterdagproject startte. Een prachtig niveau - Nieuwerkerk speelde eerste klasse op zondag - werd ingeruild voor de kelder van het zaterdagvoetbal. Dat gebeurde met ‘eigen Nieuwerkerkse jongens’. “Twee keer promoveren achter elkaar, dat hebben we mooi geflikt. Ik denk dat weinig clubs dat gegeven is. Het is een geweldig compliment aan de spelers, de staf en de gehele club. We hebben met zijn allen de schouders onder het zaterdagproject gezet.”
Jeroense genoot, want niet alleen Nieuwerkerk 1 vierde een kampioenschap, ook de onder 23 en onder 17 deden dat. Het kan nóg mooier worden, want het tweede elftal is nog in de race voor de reserve eerste klasse.
De voorzitter, die onlangs aangaf nog drie jaar te blijven (‘dan ben ik twintig jaar voorzitter’) was ook opgelucht. “Ik ben bijna 35 jaar gelukkig getrouwd, maar als we vandaag geen kampioen waren geworden hadden we dat komende zaterdag thuis kunnen worden. We gaan deze week op vakantie, maar ik zou er zeker voor teruggekomen en dat zou mij niet in dank afgenomen worden. Het kampioenschap heeft mijn huwelijk gered,” dolde Jeroense.
“Het team was onrustig vandaag, maar ik ook”, reageerde trainer Ron Luijten op de ‘kampioenswedstrijd’ bij FC IJsselmonde die het aanzien nauwelijks waard was.
Anderhalve maand geleden verloor hij zijn grootste supporter, zijn vader. Dat zorgde ervoor dat het behaalde kampioenschap een nóg grotere lading kreeg. Hij zei supertrots te zijn op zijn spelers, mede-stafleden en bestuur. “Toen we het zaterdagproject startten, was het doel binnen twee jaar te promoveren van de vierde naar de tweede klasse. Corona heeft dat vertraagd en ook ik wist niet hoe we uit die periode zouden komen. Achteraf hebben we het fantastisch gedaan. We hebben één speelweek niet op kop gestaan. Dan ben je in mijn ogen de terechte kampioen.”
Nieuwerkerk kende één kritieke fase. Dat was in maart toen in veertien dagen zes wedstrijden moesten worden afgewerkt. Dat had grote impact op de belasting. Luijten: “We zijn geen profs, hé. We hebben in die reeks acht punten verloren, maar zelfs toen heb ik bij niemand twijfel gezien. In dat weekeinde erop wonnen we met 6-0 bij ‘s-Gravendeel en verloren SSS en LMO punten.”
Nieuwerkerk wil geen tweede klasse-vulling worden. Jeroense: “Ik vind dat we moeten gaan voor het linkerrijtje.” Ook Luijten heeft er vertrouwen in dat zijn ploeg een rol van betekenis kan spelen. “We hebben een paar goede versterkingen met Sfefan van Diest, Philip den Hartog, Rens van Herwijnen en Shayron Curiel. Er zijn nog wat jongens die twijfelen of ze blijven of stoppen. We hebben nog drie weken tot de overschrijvingsperiode.”