De natuurfoto's van de Moordrechtse fotograaf Ruurd Visser waren te zien in de Nieuwerkerkse muziekschool.
De natuurfoto's van de Moordrechtse fotograaf Ruurd Visser waren te zien in de Nieuwerkerkse muziekschool. Matti van Veelen

Oog in oog met kunstwerken en makers tijdens Pinkst’Art

Cultuur 491 keer gelezen

Zuidplas – ‘Een mooie oefening in kijkgedrag’, noemde een bezoeker van kunstmanifestatie Pinkst’Art de variëteit aan kunstwerken die afgelopen weekend werd gepresenteerd. Tientallen kunstenaars exposeerden hun werken in Moerkapelle, Zevenhuizen, Nieuwerkerk en Moordrecht.

Na een pauze van twee jaar kon Pinkst’Art weer worden gehouden. Burgemeester Han Weber en kinderburgemeester Faris El Achrafi waren op 3 juni met de nieuwe wethouder van cultuur, Frans Klovert, naar Dorpshuis Swanla in Zevenhuizen gekomen om de manifestatie te openen.

In het weekend was onder de bezoekers van het Zevenhuizense atelier van Gerard Hol ook Ernst de Vogel, een in het dorp geboren en getogen kunstenaar, die nu in Deventer woont. De Vogel: “Ik ben aangenaam verrast door wat ik hier zie. De variëteit aan kunstwerken is voor de bezoekers een mooie oefening in kijkgedrag. Er zijn realistische schilderijen, maar ook abstracte kunst, waar toeval de kans krijgt. ‘Foutjes’ groeien uit tot iets moois. Een heel groot compliment aan alle kunstenaars en gaaf dat het op zo’n authentieke plek aan de Dorpsstraat wordt tentoongesteld.”

Ook bij MOZ-Art in Nieuwerkerk aan den IJssel trok een gestage stroom bezoekers langs de kunstwerken van onder anderen de 46-jarige Ruurd Visser. Hij woont met zijn vrouw en twee dochters in het Thomashuis in Moordrecht waar hij aan acht mensen met een verstandelijke beperking 24-uurs zorg biedt. Naast dit intensieve werk zocht Visser vijf jaar geleden een hobby om te ontspannen en ontdekte hij de fotografie. Zonder les te nemen, ontwikkelde het - letterlijke - natuurtalent zich zodanig in het maken van foto’s van onder andere vlinders en libellen, dat zijn foto’s nu geplaatst worden in tijdschriften. Visser: “Ik bewerk mijn foto’s niet, maar heb wel een dure camera met macrolens.” Zo’n lens wint hij dan weer door mee te doen aan fotowedstrijden.
Met de geëxposeerde foto van een groene kikker in de hei viel hij ook in de prijzen. Hij heeft ongetwijfeld acrobatische houdingen aan moeten nemen om oog in oog te komen met de kikker. (Matti van Veelen)