Ook de pupil van de week was middelpunt van het feestgedruis.

Groeneweg tart alle voetbalwetten: 6-6 en winst na strafschoppen

Sport 1.249 keer gelezen

Zevenhuizen – Het nacompetitietreffen van Groeneweg met Floreant stond zaterdag bol van spanning en sensatie. De Zevenhuizenaren ontsnapten op miraculeuze wijze aan uitschakeling en wonnen na een knotsgek duel – 6-6 na verlenging – met strafschoppen: 4-2.

Door Erik van Leeuwen

Menig supporter van Groeneweg was zichzelf niet meer tijdens de nacompetitiethriller, die vanaf het begin tot het einde spannend en sensationeel was en die zelfs voorzitter Ed Roos af en toe naar de kleedkamer deed vluchten.

De toeschouwers zagen nog maar net door de rook van de sfeerfakkels, die voorafgaand aan de wedstrijd werden ontstoken, het veld of het was al raak. Het vroege openingsdoelpunt van Floreant was typerend voor de rest van de middag, want de treffer werd heftig en emotioneel aangevochten door de spelers van Groeneweg, die overtuigd waren dat de Boskoopse doelpuntenmaker in buitenspelpositie de bal had ontvangen.

Vervolgens ontrolde zich een knettergek voetbalgevecht waarbij Groeneweg door treffers van Sam Boudewijn en Mike Karreman orde op zaken leek te stellen. Floreant, dat duidelijk de onderliggende partij was, sloeg in de slotfase echter weer terug met twee goals: 2-3. De Boskoopse supporters waren nog aan het juichen of Karreman had namens Groeneweg alweer gelijkgemaakt: 3-3.

In de tweede helft keerde voor even de rust terug. Een overtreding op Robin Zuierveld door Floreant-keeper Gregory Smeenk werd door scheidsrechter Bongers onbestraft gelaten, waar het verdacht veel leek op een strafschop.

Met het wegtikken van de tijd liep de spanning op het veld verder op. In de slotfase kwam die spanning tot uitbarsting. In de 84ste minuut maakte Floreant 3-4, gevolgd door de 4-4 van Robin Zuierveld. Een minuut later was het alweer 4-5, waarna Groeneweg-aanvoerder Bas Roos zijn tweede gele kaart kreeg en de thuisclub verder moest met tien.

Groeneweg gaf echter niet op, pompte alle ballen in het Boskoopse strafschopgebied en kreeg in blessuretijd de treffer waar het naar op zoek was. De manier waarop de 5-5 viel was curieus. Doelman Niels Heijkoop bracht de bal hoog in, collega-keeper Smeenk verkeek zich er volledig op en ging onder de bal door (5-5).

Ook in de verlenging bleef de voetbalgekte doorgaan. Robin Zuierveld miste een strafschop, maar scoorde even later toch de 6-5. Nog voor het einde van de eerste verlenging werd die treffer beantwoord door de gasten (6-6).

In de noodzakelijke strafschoppenreeks was Groeneweg de koelste van de twee. De eerste twee Boskoopse pogingen gingen mis – de tweede strafschop die opnieuw genomen moest worden omdat doelman Heijkoop de lijn te vroeg had gepasseerd zelf twee keer – waarna Coen Hoogeveen Groeneweg al bij de vierde penalty naar de volgende ronde kon schieten.

“Het vele oefenen is dus niet voor niets geweest”, zei trainer René van Beek, die sprak van een ongelofelijke wedstrijd. “Ik kan me voorstellen dat de mensen genoten hebben. Ik kijk er toch iets anders tegenaan. We verdedigden dramatisch slecht. Zes doelpunten tegen, dat kan natuurlijk niet.”

Van Beek wacht met zijn team dinsdag alweer de volgende nacompetitiewedstrijd. Dan is Bergambacht om 20.00 uur de tegenstander. Het theater is opnieuw sportpark Van ’t Verlaat.