Logo hartvanzuidplas.nl
Stille getuige van een afscheid; de leden vertrokken naar 't Ambacht, de vuilcontainer moet nog opgehaald.
Stille getuige van een afscheid; de leden vertrokken naar 't Ambacht, de vuilcontainer moet nog opgehaald.

De zon schijnt op sportpark ’t Ambacht

  •   keer gelezen

Moordrecht – Voetbalvereniging Moordrecht is momenteel de trotse bezitter van twee sportparken. Terwijl sportpark ’t Lage wordt ontmanteld, wordt op ’t Ambacht alles in gereedheid gebracht voor de definitieve overgang.

Door Erik van Leeuwen

Sportpark ’t Lage maakt zaterdag vlak voor het middaguur een uitgestorven indruk. Wat direct opvalt is een volle vuilcontainer die twintig meter vanaf de ingang voor de kleedkamers en kantine staat geparkeerd. De deur zit op slot, maar wie door het glas naar binnen kijkt ziet een lege kantine.

’t Lage, het sportpark dat meer dan vijftig jaar de thuisbasis was van VV Moordrecht, wordt beetje bij beetje ontmanteld. De clubnaam – grote blauwe letters - is al verwijderd van het toegangshek en ook het bord waarop te lezen viel ‘word lid van VV Moordrecht’ is van de gevel gehaald. Bij het hoofdveld spreekt het bord ‘Verboden te betreden’ boekdelen.

De hele vrijwilligersmeute van de club is deze zaterdag al naar het nieuwe complex gevlucht. Van het oude naar het nieuwe onderkomen is het met de fiets amper acht minuten. In die acht minuten klaart het regenachtige weer zienderogen op. Aangekomen op sportpark ’t Ambacht schijnt de zon uitbundig.
“Het wordt hier mooi”, zegt vrijwilliger Ron van der Laan die zich bij de nieuwe entree begeeft. “We zijn vanmorgen in de oude kantine bezig geweest. Binnenkort gaan we alles in gereedheid brengen voor de verhuizing. Alles wat mee moet, zetten we klaar.”

Van der Laan vertelt verheugd dat veel spullen van het oude complex zijn verkocht. Marktplaats doet wonderen. “Alle stoelen zijn weg”, zegt hij. “Maar ook de afzuiger van de keuken bijvoorbeeld en nog veel meer.”

“We hebben zelfs het rolluik van de keuken verkocht”, zegt bestuurslid Bauke Vink even later in de nieuwe kantine. “We gaan binnenkort goed kijken wat we precies mee willen nemen hierheen. De definitieve verhuizing hebben we gepland voor de week van vrijdag 8 juli. Dan willen we hier wel voor het grootste deel klaar zijn. Komende zaterdag houden we een schoonmaakdag.”
In het nieuwe complex wordt alles in gereedheid gebracht. De keuken en bar zijn klaar, maar nog leeg. Komende week komt de apparatuur en de koeling en met de verhuizing komen ook de glazen mee.

Historisch behang
Klaar in elk geval is de historische wand met behang waar oude foto’s op staan afgebeeld. Het laat in vogelvlucht de geschiedenis van de 102-jarige club (de hoogtepunten) zien en er staan markante bestuursleden op die met inmiddels overleden spelers tot clubiconen zijn verworden. Het elftal uit 1948 ontbreekt uiteraard niet en ook het kampioensteam van 1996 toen Moordrecht promoveerde naar de derde klasse heeft een mooie plaats aan de wand gekregen.

Er worden lampen opgehangen, tafels bewerkt en er wordt geschilderd. Op de begane grond zijn Ron Broer en Arend van den Heuvel materiaal aan het opbergen. “We hebben deze spullen vanmorgen gehaald in het oude clubgebouw. We hadden een enorme berg en we kunnen dat nu mooi uitzoeken”, zegt Van den Heuvel.

Emotioneel afscheid
De meeste die-hard VVM’ers hebben al geestelijk afscheid genomen van sportpark ’t Lage, waar sommige vijftig jaar rondliepen. Het eerste elftal deed dat onlangs op een vrijdagavond, met een barbecue die tot diep in de nacht duurde. Wat heet: “We vertrokken pas om vier uur ’s morgens”, zegt Broer. “Het was emotioneel.”

Op zondag 27 augustus wordt het nieuwe sportpark officieel geopend. Met een clinic voor de onderbouw-jeugd, een onderling toernooi voor de oudere jeugd en een receptie en feest voor leden, niet-leden en andere genodigden.

Meer berichten