Afbeelding

Staatsbosbeheer kapt zieke essen langs Rotte

Algemeen

Zevenhuizen - Aan de oostkant van de Rotte - de Zevenhuizense kant - begint Staatsbosbeheer half augustus, in opdracht van het Recreatieschap Rottemeren, met een gecombineerde aanpak van de essentaksterfte en het reguliere bosonderhoud. De kapwerkzaamheden duren tot eind september.

Twee jaar geleden bleek de essentaksterfte aan de west- en zuidzijde van de Zevenhuizerplas - vanaf restaurant de Strandgaper tot en met de Wollefoppenweg - al zoveel slachtoffers te eisen dat direct ingrijpen noodzakelijk was. Vanaf 15 augustus wordt nu de rest van het gebied aan de oostzijde van de Rotte aangepakt.

Essentaksterfte is een schimmelziekte waardoor naar verwachting zo’n 90 procent van de essen in Nederland dood gaat. Door de aantasting zijn de zieke bomen zwak en kunnen ze makkelijk omvallen. Met het weghalen van de zieke essen wil Staatsbosbeheer voorkomen dat omvallende essen of essentakken gevaarlijke situaties veroorzaken. Op plekken waar dat nodig is, plant Staatsbosbeheer een variatie aan boom- en struiksoorten terug.