Jan Ottevanger nam - met tussenkomst van de prinses - het stokje over van vader Johan Ottevanger. (foto: Judith Rikken)
Jan Ottevanger nam - met tussenkomst van de prinses - het stokje over van vader Johan Ottevanger. (foto: Judith Rikken)

Prinses Beatrix bij jarige molen in Zevenhuizense Tweemanspolder

Algemeen

Zevenhuizen - De driehonderdste verjaardag van de oudste molen van de Zevenhuizense Molenviergang is vrijdagmiddag gevierd in het bijzijn van prinses Beatrix. Als beschermvrouwe van Vereniging De Hollandsche Molen had ze ook een aandeel in de overdracht van het molenaarschap op een nieuwe generatie: Jan Ottevanger nam vrijdag het stokje over van zijn vader Johan.

In 2015 behaalde Ottevanger junior - de zevende generatie op de molen aan de Rotte - zijn molenaarsdiploma al. Ook bij die gelegenheid ontmoette hij prinses Beatrix. Sinds een jaar doet de 33-jarige Zevenhuizenaar zo’n beetje alles op de molen en met ingang van 9 september is hij echt ‘in charge’. “Wel hobbymatig hoor, ik heb ook gewoon een fulltime baan in de jachtinterieurbouw. Het mooiste van hier weer wonen - ik ben een tijdje weggeweest - vind ik het thuiskomen nadat je de hele dag ‘aan’ hebt gestaan. Als ik de polder inrijd, dan kom ik tot rust.”

Ook prinses Beatrix ervoer bij haar aankomst over de Molenweg de wijdsheid van de polder. Weliswaar onder een grijze hemel; haar bezoek werd voorafgegaan door fikse regenbuien.

Na de ontvangst door burgemeester Han Weber, kinderburgemeester Thomas Schouten en loco-commissaris van de Koning Jeannette Baljeu, kreeg de prinses van de tweejarige molenaars-kleindochter een boeketje en volgde in de tent achter de molen een kort geschiedenislesje door voorzitter Gerard van der Wende van Vereniging Molenvrienden Rottemerengebied. Ook kregen de jonge winnaars van een teken- en gedichtenwedstrijd voor de ogen van de prinses hun prijzen uitgereikt.

Onder droge omstandigheden verrichtte zij daarna - met de komende en na 35 jaar ‘vertrekkende’ molenaar - bij de molen de symbolische overdrachtshandeling. Een geëmotioneerde vader Johan en zijn familie gaven de prinses vervolgens een inkijkje in de woning in de molen, waarna zij in de tent in gesprek ging met de molenaars van de andere drie molens bij de Rotte, met de mensen van Vereniging Molenvrienden Rottemerengebied en van de Stichting Molenviergang Tweemanspolder.

Voorzitter Gerard van der Wende van Vereniging Molenvrienden Rottemerengebied sprak de prinses toe. (foto: Judith Rikken)
Afbeelding
Kinderburgemeester Thomas Schouten en burgemeester Han Weber verwelkomden de prinses als eersten.