In Waddinxveen kon begin dit jaar een voorbeeld-flexwoning worden bekeken. (archieffoto: Annette van den Berg)
In Waddinxveen kon begin dit jaar een voorbeeld-flexwoning worden bekeken. (archieffoto: Annette van den Berg)

Kansen voor flexwoningen in Zuidplas binnenkort besproken

Algemeen 612 keer gelezen

Zuidplas – Zuidplas moet de kansen om flexwoningen in de gemeente te realiseren benutten, vindt PvdA/GroenLinks. “We hebben de ruimte én de mogelijkheden”, zegt raadslid Martin Damen. Omdat ook andere partijen en het college iets zien in tijdelijke woningen, maar er volgens de fractie nog te weinig haast mee wordt gemaakt, heeft zij een bespreekvoorstel voor 1 november ingediend.

Volgens Martin Damen is de tijd rijp om concrete stappen te zetten. “Flexwoningen kunnen een deel van de woningnood, die er ook volop is in onze gemeente, verlichten. Het nieuwe college is er ook positief over en heeft aangegeven open te staan voor ontwikkeling.”

Flexwoningen zijn woningen die tien tot maximaal vijftien jaar staan. Daardoor zijn ze geschikt voor locaties die niet op de nominatie staan om op korte termijn te worden ontwikkeld voor permanente woningbouw. PvdA/GroenLinks heeft gesprekken gevoerd met provincie, woningstichtingen, ambtenaren van de gemeente Zuidplas en ook met de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. “Allen zien ze kansen. Landelijk is er een grote financierings- en subsidieregeling, waardoor het ook financieel aantrekkelijk is om te ontwikkelen”, zegt Damen.

PvdA/GroenLinks heeft twee locaties op het oog waar flexwoningen kunnen worden gerealiseerd: Nieuwerkerk-Noord en het Vijfde Dorp. “Op beide locaties hebben de gemeente Zuidplas of partners van de gemeente grond in bezit. Nieuwerkerk-Noord heeft lang op de rol gestaan voor woningbouw, maar door de uitruil met het Vijfde Dorp is dat gebied door de provincie tot 2035 op slot gezet. Flexwoningen worden echter niet meegerekend in de bouwcontingenten; die mogen extra worden gerealiseerd.”
Het Vijfde Dorp heeft een ontwikkeltijd tussen de vijftien en twintig jaar. Damen: “Er staat niet meteen een afgebouwd dorp. Het betekent dat er dus ongebruikte grond is en ook daar kunnen tijdelijk flexwoningen op komen.”