De genomineerden van Mediterraans Moordrecht, de Bovenmolen en Fabia Dance Center tijdens de bekendmaking.
De genomineerden van Mediterraans Moordrecht, de Bovenmolen en Fabia Dance Center tijdens de bekendmaking. Matti van Veelen

Avondje cultuur met prijs voor Moordrechtse feestbouwers

Algemeen 158 keer gelezen

Zevenhuizen -  Met tromgeroffel van slagwerkgroep van Afslag 9 werd de spanning donderdag 17 november in Dorpshuis Swanla opgebouwd voor de bekendmaking van de winnaar van de Cultuurprijs 2022. Het bij de prijs horende geldbedrag en kunstwerk gingen dit jaar naar de organisatoren van Mediterraans Moordrecht.

Stichting Cultureel Netwerk Zuidplas ontving 56 namen van kandidaten voor de Cultuurprijs. Die wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die bijzondere verdiensten heeft geleverd op cultureel gebied in Zuidplas. Cultuurwethouder Frans Klovert sprak namens de gemeente zijn waardering uit voor alle kandidaten.

“Zij zijn het cement van onze samenleving. Een breed cultureel aanbod is heel belangrijk voor Zuidplas.”

De spanning werd er tijdens het avondvullende culturele programma in Swanla lang in gehouden voor de drie door de jury genomineerden. Zou het de Bovenmolen van de Molenviergang Zevenhuizen worden, Fabia Dance Center uit Nieuwerkerk aan den IJssel of Mediterraans Moordrecht?

Voordat wethouder Klovert de verlossende woorden sprak zorgden zangeres Marie van der Burg en gitarist Tyler McCullough nog voor een muzikaal optreden.

De jury van de Cultuurprijs 2022 bestond uit voorzitter Dick van der Poort, Ghislain Bellefroid, Marjan Sijbrandij, Peter Schilthuizen en Piet Smal. In het juryrapport valt onder andere te lezen dat Mediterraans Moordrecht afgelopen zomer een bonte serie festiviteiten en evenementen heeft georganiseerd, waarbij een kunstig staaltje van samenwerking met ondernemers, bewoners, de gemeente en culturele instellingen is vertoond.

De kernteamleden, Jan-Pieter van IJzendoorn, Ron Eikenhout, Berthe Jager en Helen de Zeeuw, kregen een speciaal door kunstenaar Ton Haksteeg ontworpen aandenken. Ook mogen zij een bedrag van 850 euro toekennen aan een cultureel doel naar keuze binnen de gemeente Zuidplas.

Welk doel dat zal zijn, wist de organisatie volgens Berthe Jager nog niet. “Wij gaan nu eerst een leuk feestje bouwen.” (Matti van Veelen)