Afbeelding

Traditie troef in Moordrecht

Algemeen 929 keer gelezen

Moordrecht – Somber, koud najaarsweer, pikzwart geschminkte pieten en sinterklaasliedjes die ook oma’s en opa’s mee konden zingen. Alle ingrediënten voor een traditioneel sinterklaasfeest waren er zaterdag 19 november bij de Sinterklaas Parade in Moordrecht.

Door Annette van den Berg

Sint en zijn gevolg ‘voeren’ per sloep en ander materieel door de straten van Moordrecht. Vier keer gingen ze van boord. De goedheiligman was blij met zijn vervoermiddel.

 “De pakjesboot is gezonken. Wij zijn naar Nederland gevlogen, maar gelukkig konden we in Moordrecht deze sloep lenen.” Sinterklaas nodigde de kinderen uit om samen met hem op de foto te gaan. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Zijn pieten deelden ondertussen zakjes pepernoten uit en spoorden de kinderen en hun (groot)ouders aan om mee te dansen en zingen met ‘Zie ginds komt de stoomboot’ en ‘Oh, kom er eens kijken’.

“Leuk dat hier nog echte Zwarte Pieten zijn”, vindt Sonja van der Werf. Ze woont zelf in Vlaardingen, daar zijn alleen nog roetveegpieten. Ze is in Moordrecht bij de sint vanwege haar kleindochter. Er kwamen meer mensen van buiten naar de parade. Ivonne Houtman woont in Alphen aan den Rijn. Naar eigen zeggen is ze gek op Sinterklaas en gaat ze het liefst bij alle intochten in de regio kijken, ook al hebben haar kinderen daar helemaal geen zin meer in.

Remco en Eva Schouten komen oorspronkelijk wel uit Moordrecht, maar wonen nu in Capelle aan den IJssel. Door hun vakantie misten ze de intocht in Capelle, dus kwamen ze met hun zoontjes Mees (4) en Lenn (2) naar hun oude woonplaats om Sinterklaas te zien. Ze zouden het jammer vinden als sint niet meer in Moordrecht langs zou komen.

De Stichting Activiteiten Moordrecht heeft in oktober aangegeven niet langer door te willen gaan met de organisatie van de intocht. Na achttien jaar is de inspiratie op en vindt de stichting het tijd voor opvolgers.

Romana Stolk verwacht dat er toch een oplossing komt om sinterklaas ook volgend jaar te verwelkomen in Moordrecht. “Ik hoop stiekem dat het Oranjecomité het op gaat pakken.”

Voorzitter Marc Boer van Oranjevereniging Moordrecht laat weten dat de organisatie van de sinterklaasintocht niet past bij de doelstelling van zijn vereniging. “Wij organiseren de dodenherdenking, Koningsdag en activiteiten op Bevrijdingsdag. Nationale feesten dus en geen tradities, hoe belangrijk en leuk die ook zijn.”