Afbeelding
(pixabay)

Energienoodfonds voor maatschappelijke instellingen Zuidplas

Algemeen 196 keer gelezen

Zuidplas - Gemeente Zuidplas gaat maatschappelijke instellingen helpen met het betalen van de hoge energierekeningen. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om een noodfonds van 550.000 euro in te stellen. Het college wil zo voorkomen dat maatschappelijke voorzieningen op het gebied van sport, cultuur, welzijn en zorg tijdelijk of definitief de deuren moeten sluiten.

In september was de inflatie 14,5 procent, in oktober 14,3 procent, meldt het CBS. Dit komt onder meer door de gestegen energiekosten. Het college hoort van verschillende verenigingen dat ze door deze hoge kosten in de problemen komen. 

Wethouder Frans Klovert: “Dat willen we absoluut voorkomen. We zijn trots op onze maatschappelijke voorzieningen. Dit noodfonds gaat de clubs en verenigingen helpen, maar dat is niet het enige wat er gedaan moet worden.”

De maatschappelijke organisaties moeten zelf ook maatregelen nemen om de hogere energielasten (deels) op te vangen. Klovert: “We kunnen als overheid niet alleen deze problemen oplossen voor de maatschappelijke instellingen.

Daarom vragen we hen zelf ook verantwoordelijkheid te nemen, door bijvoorbeeld te kijken waar ze op energie kunnen besparen. Gelukkig zijn veel organisaties daar al druk mee bezig.”

Maatschappelijke instellingen die een subsidie krijgen van de gemeente, kunnen maximaal 50 procent van de gestegen energiekosten terugkrijgen via het noodfonds.

Het fonds biedt mogelijkheden tot maatwerk en geldt voor de periode van 1 juli 2022 tot 1 januari 2023 en van 1 januari 2023 tot 1 april 2023.

De gemeenteraad praat 20 december over het noodfonds.