In de karakteristieke Moordrechtse Dorpsstraat werden vorig jaar opnamen gemaakt voor de tv-serie Het jaar van Fortuyn. (archiefbeeld)
In de karakteristieke Moordrechtse Dorpsstraat werden vorig jaar opnamen gemaakt voor de tv-serie Het jaar van Fortuyn. (archiefbeeld)

Bewoners dorpskern Moordrecht in spagaat

Algemeen 943 keer gelezen

Moordrecht – Het is goed dat het unieke karakter van de dorpskern van Moordrecht wordt beschermd, maar tegelijkertijd zorgt het predikaat ‘beschermd dorpsgezicht’ voor dilemma’s bij bewoners. Door de regels zien zij de buurt verpauperen en voelen zij zich belemmerd bij het verduurzamen van hun woningen, zo bleek vorige week.

Door Erik van Leeuwen

Beleidsmakers, college, vertegenwoordigers van de gemeenteraad en bewoners van de Moordrechtse dorpskern ontmoetten elkaar 22 november in de brede school in De Brinkhorst om over de situatie te spreken. De avond was geïnitieerd door de raadsfractie van PvdA/GroenLinks, omdat die steeds vaker geluiden hoort dat zaken vastlopen in het oude dorp van Moordrecht.

Bewoners maken zich zorgen over de leefbaarheid van hun omgeving, omdat de wet- en regelgeving rond het beschermde dorpsgezicht blokkades opwerpt voor initiatieven. Daarnaast is voor de bewoners niet duidelijk welke instantie wat doet en bij welk loket zij zich met vraagstukken moeten melden. Ook laken zij de bureaucratie.

Vergunningen
In de dorpskern is al een tijdje onvrede over de ontwikkeling van het Posthuis en ook van het oude raadhuis, waar jarenlang een Chinees restaurant in zat. In beide projecten lijkt weinig schot te zitten en dat heeft effect op de beeldkwaliteit, maar ook de leefbaarheid van de Dorpsstraat. Ook heeft men vragen over vergunningen.

Zo is er onbegrip over de toestemming die de nieuwe bewoner van de voormalige slagerij van Jan Otterspeer kreeg om de klassieke voorgevel van het pand te vervangen door een garagedeur. “Om je dood voor te schamen”, vatte een dorpskernbewoner het nieuwe aanzien samen.

Zonnepanelen
Bewoners zeggen door de strenge wet- en regelgeving geen kant op te kunnen. Het beschermen van het cultureel erfgoed botst met individuele duurzaamheidsambities. “Een bewoner wilde graag rolluiken om de energierekening te verlagen, maar dat kan niet”, gaf een bewoner als voorbeeld. “Dat past niet in het beeld.”

Een andere bewoner wil zonnepanelen op zijn historische pand, maar de welstands- en monumentencommissie zien die ‘puist’ niet zitten: het zou het dorpsgezicht aantasten. Er is een alternatief, maar daarmee wordt de bewoner op hoge kosten gejaagd. “Ik mag wel in dakpannen geïntegreerde panelen, maar dat is acht keer zo duur en levert maar veertig procent van de opgewekte energie van gewone zonnepanelen op”, zei hij geërgerd.

Leegstand
In de oude, historische panden moet flink worden gestookt. Eén bewoner zou zijn woning al hebben verlaten, omdat hij niet kan verduurzamen en ook de hoge energieprijzen niet meer kan betalen. Meer leegstand wordt gevreesd. “Verpaupering van het oude dorp ligt op de loer”, aldus een bewoner.

Bewoners deden een klemmend beroep op de gemeenteraad om snel tot spelregels te komen die duidelijk zijn en bewoners ook ruimte geven om te verduurzamen. “Word wakker, raad!”, riep één van de aanwezigen. Volgens hem zitten bewoners nu in een spagaat waar niet uit te komen is.

De gemeente is momenteel druk bezig met een nieuwe visie voor de dorpskern van Moordrecht, die al sinds 2008 de status heeft van beschermd dorpsgezicht.