Astrid Homan feliciteert Nieuwerkerker Cees van de Bovenkamp met het ambassadeurschap.
Astrid Homan feliciteert Nieuwerkerker Cees van de Bovenkamp met het ambassadeurschap. Judith Rikken

Veilig Verkeer-vrijwilligers nu ambassadeurs van ‘punt van nul’

Algemeen 284 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Ze kwam vrijdag 9 december niet met goede berichten naar het gemeentehuis van Zuidplas, maar was opgetogen over de samenwerking met de plaatselijke afdeling van Veilig Verkeer Nederland (VVN) die daar werd aangegaan. Astrid Homan hoopt dat de gezamenlijke inspanningen gaan leiden tot minder verkeersslachtoffers.

Homan was in Nieuwerkerk namens het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV ZH), in het kader van de campagne ‘Maak een punt van nul’.

Die campagne roept alle weggebruikers op zich verkeersveilig te gedragen. De vrijwilligers van VVN Zuidplas werden uitgeroepen tot ambassadeurs van de campagne en waren daarmee de eersten van alle VVN-afdelingen in Nederland.

“Het gaat niet zo goed”, vertelde programmamanager Homan de vrijwilligers en wethouder Daan de Haas. “Na een aantal jaren waarin het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Nederland daalde, zagen we in 2021 en ook dit jaar weer een stijging.

Vooral fietsers zijn kwetsbaar; voor het eerst overleden er door verkeersongevallen in 2021 net zo veel fietsers als automobilisten. In totaal ging het om meer dan zeshonderd mensen.”

Homan wil het tij keren. Het ROV ZH - dat werkt namens de provincie en Metropoolregio Rotterdam-Den Haag - heeft daarvoor hard ambassadeurs nodig, zegt ze. “Wij zijn met een clubje van tien mensen voor heel Zuid-Holland. Alléén krijgen we het nooit voor elkaar.”

De actieve vrijwilligers van VVN Zuidplas heeft ze er daarom graag bij. Wethouder Daan de Haas kan ze haar aanbevelen: “Ze doen onder andere snelheids- en parkeercontroles, organiseren verkeersexamens, geven dodehoeklessen en voorlichting met bijvoorbeeld een alcoholsimulator.

Als gemeente faciliteren we de vrijwilligers bij hun acties, maar zíj zijn het die hun tijd erin steken. Ze zijn heel bevlogen.” VVN Zuidplas kan in het vervolg blijven rekenen op materialen (zoals gadgets en informatieboekjes) en de ondersteuning van het ROV bij bijvoorbeeld e-biketrainingen.

Homan: “We willen graag dat ouderen blijven fietsen, maar zeggen wel: doe het nou veilig.” (Judith Rikken)