De 101-jarige Plonia van Tienhoven-Van der Spek ontvangt bloemen van locoburgemeester Schuurman.
De 101-jarige Plonia van Tienhoven-Van der Spek ontvangt bloemen van locoburgemeester Schuurman. Robbert Roos

Honderdéénjarige: ‘Elke ochtend om zes uur spring ik uit bed’

Algemeen 620 keer gelezen

Moerkapelle – Maar liefst vijf klokken sieren haar kamer in Beth-San. Zo blijft de 101-jarige Plonia van Tienhoven-Van der Spek bij de tijd. Als we op haar verjaardag doorvragen, wil ze nog wel een geheim prijsgeven om zo’n gezegende leeftijd te bereiken. “Eet elke dag een ei.”

Het is gezellig druk op haar kamer in het woonzorgcentrum als locoburgemeester Jan Willem Schuurman namens de gemeente Zuidplas een bloemetje komt brengen. Niet alleen haar zoon en twee dochters zijn met aanhang aanwezig, ook haar kleindochter Arja is van de partij en filmt het bezoek voor de familievlog. De jarige geniet zichtbaar van het bezoek. “Het is toch niet aardig van me als de locoburgemeester níet langs mag komen”, legt ze uit. Om meteen daarna toe te geven: “Het begint inmiddels wél te wennen.” Mevrouw werd op 10 mei 1922 geboren in de Dorpsstraat in Moerkapelle, op de enige boerderij die nog is overgebleven en waar nu The Farm Shop gevestigd is.

Na haar huwelijk met Willem van Tienhoven hielp ze mee op de boerderij. Werk wat haar niet echt kon bekoren, ze was veel liever in de weer met haar naaimachine of breinaalden. “Ik heb wel tien dekens gemaakt en ontelbare truien, vesten en sokken voor de kinderen en kleinkinderen.” Ook trok ze er graag op uit. Eerst met de solex, en later met de auto. Ook nu nog is mevrouw erg vitaal, al is ze wel wat sneller moe dan vroeger. “Ik sta elke ochtend om zes uur op”, vertelt ze opgewekt. “Dan spring ik uit bed om me te wassen en aan te kleden.” Want al staan de dames van Beth-San steevast voor haar klaar, de 101-jarige doet het liefste nog alles zelf.
In het woonzorgcentrum, waar ze bijna drie jaar woont, heeft ze het erg naar haar zin. “Ik heb een ruime kamer en een mooi uitzicht.” Mevrouw zit ook graag beneden in de recreatiezaal en vermaakt zich met seniorengym, sjoelen of bingo. Haar verjaardag vierde ze op 10 mei in klein gezelschap en in het weekend met de hele familie bij elkaar. Later deze maand wordt die nog eens dunnetjes overgedaan in een pannenkoekenrestaurant. (Robbert Roos