Afbeelding

Zuidplas zit zonder lokale omroep

Algemeen 718 keer gelezen

Zuidplas – De gemeente Zuidplas bereidt zich voor op een procedure om een nieuwe lokale omroep aan te wijzen. Stichting Gouda Media heeft onlangs de zendmachtiging teruggegeven.

Gouda Media was als Zuidplas FM in 2020 door de gemeenteraad gekozen als lokale omroep. De stichting nam de zendmachtiging over van Omroep Zuidplas, die deze jarenlang in bezit had. Als lokale omroep ontving Gouda Media jaarlijks 26.000 euro subsidie van de gemeente. Daarnaast kreeg de stichting enkele incidentele bedragen.
Al snel was er kritiek op de omroep die de naam veranderde in Dichtbij het Nieuws en Zuidplas Vandaag. De omroep zou beloftes niet zijn nagekomen. Omdat de zendmachtiging wordt uitgegeven door het Commissariaat voor de Media, kon de gemeente geen actie ondernemen. Wethouder Frans Klovert bracht onlangs de gemeenteraad ervan op de hoogte dat de Stichting Gouda Media is gestopt en ook een deel van het subsidiebedrag van dit jaar heeft terugbetaald. “Als gemeente bemoeien we ons niet met de inhoud van de programma’s, we stellen ons formeel op en hebben dus ook geen mening over het proces”, reageerde Klovert deze week. Wel zei hij dat er inmiddels partijen zijn die interesse hebben getoond voor de zendmachtiging.
Om een nieuwe lokale omroep aan te wijzen moet de gemeente een verplichte procedure doorlopen waarbij het college op basis van de bevindingen van de raad een advies uitbrengt bij het Commissariaat voor de Media. “Het is aan de raad om te bepalen welke uitgangspunten we willen hanteren voor de lokale omroep”, aldus Klovert. “Tegelijkertijd is het heel lastig om die uitgangspunten te toetsen, want de enige eis die aan het lokale medium wordt gesteld is dat die een nieuwswebsite heeft.” (Erik van Leeuwen)