Afbeelding

Omleidingsweg

Column 568 keer gelezen

Begin 1991 werd de kakelverse gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle opgeschrikt door een rijksbrief. Er moesten huizen gebouwd worden op ons grondgebied. Naast de Rotterdamse wijk Zevenkamp zou Achtkamp verrijzen, het latere Nesselande. Ten strijde, luidde het motto van het nieuwe college.

Ik mocht dit proces ambtelijk begeleiden. De strijd leidde het college een keer naar het gemeentehuis van Rotterdam voor een gesprek met burgemeester Peper. Ik had dit ambtelijk voorbereid. Ik wist echter niet dat burgemeester Lips, die aan MS leed, uitgerekend die dag had uitgekozen om voor het eerst in het openbaar met een kruk te lopen. De burgemeester was vrij introvert en sprak zelden over zijn ziekte. Zijn Rotterdamse ambtgenoot Bram Peper daarentegen was een man met veel charisma en het hart op de tong. Toen wij zijn kamer binnenkwamen liep hij ons tegemoet, schudde burgemeester Lips joviaal de hand, gaf hem een klap op zijn schouder en zei: “Zo collega, wezen wintersporten?” Lips wist niets anders uit te brengen dan: “Nee, een probleem met de spieren.”

Het gesprek dat daarna volgde was vriendelijk maar duidelijk: die woningen moesten er komen. Tot slot gaf Peper nog een soort gastcollege over de aanstaande opheffing van de provincies en de vorming van regio’s. Hij wist als geen ander dat dit een niet te stoppen ontwikkeling was. Zevenhuizen-Moerkapelle kon beter de woningen zelf bouwen en zich bij de Rotterdamse Regio aansluiten...

Een tijd later hadden we overleg met het Rijk waarbij ook de minister van Verkeer en Waterstaat, mevrouw Maij-Weggen, aanwezig zou zijn. Ook nu ging onze burgemeester mee en in de auto mompelde hij iets over de mevrouw van het weggetje. In de pauze van het overleg schoot hij overeind en baande zich een weg naar de minister. Wethouder Brouwer en ik keken verbaasd en zagen hem zeker een paar minuten met haar praten.

Een jaar later stond er in het rijksinvesteringsschema opeens een bedrag van 30 miljoen gulden voor de al jaren gewenste omleidingsweg. Normaal gaan hier uitgebreide procedures aan vooraf. Voor de ambtenaren van het ministerie was het een raadsel hoe dit bedrag erin gekomen was. Ik denk dat ik het wel weet. Die burgemeester toch....

(De kronieken zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen; namen van burgers en ambtenaren zijn gefingeerd)