Afbeelding

Out of the aardappelbox

Column 423 keer gelezen

Rond half maart worden de eerste pootaardappelen in de grond gezet. Het zijn aardappelen die vorig seizoen te klein waren voor verkoop en na de oogst apart zijn gehouden. Ze krijgen geen antispruitbehandeling, zodat ze kunnen dienen als pootaardappelen voor het nieuwe seizoen.

Het werkwoord ‘poten’ betekent dat je een wortelgewas ondiep, maximaal 5 tot 10 cm, in de grond stopt om uit te laten groeien tot een volwassen plant. Eén volledige plant met volgroeide aardappelen wordt een stoel genoemd. Waar deze benaming vandaan komt, heb ik nog niet kunnen vinden. Intrigerend!

Het verbouwen van aardappelen doen wij als mens al vele eeuwen op dezelfde manier. Na ontkieming stop je ze op 5 tot 10 cm diep in de grond en geef je ze water. Als de planten opkomen, aarden we de planten aan. Zo krijg je heuveltjes waaronder de aardappelen in het donker kunnen groeien. Het is een mysterieus proces. Aardappelplanten zullen prachtig bloeien, soms zelfs met roze tot rode bloemetjes, afhankelijk van het ras.

 Het oogsten voelt als een soort schatgraven en is wel het allerleukste moment van het hele aardappeltraject.

Mijn moestuin heeft inmiddels een behoorlijk formaat, maar is niet groot genoeg om grote hoeveelheden aardappelen te verbouwen. Mede daarom zoek ik graag naar alternatieven. Ik hou er nu eenmaal van om de dingen soms helemaal anders te doen. Het voelt als spelen. Een pootaardappel kan bijvoorbeeld ook in een grote pot op een balkon.

Surfend over het internet zag ik een man die experimenteerde met het verbouwen van aardappelen in een kartonnen doos. Mijn moestuin- en recyclehart maakte een sprongetje en dus staan er nu in mijn tuin dozen klaar om te dienen als aardappelkweekdoos. Het karton is volledig biologisch afbreekbaar in de natuur en door deze innovatieve oplossing heb ik nu veel meer ruimte om aardappels te poten. Een goed voorbeeld van out of the box denken, maar dan in een kartonnen ‘box’.

Zal het lukken? Aan mijn bereidheid en enthousiasme zal het niet liggen. Zelfs als de oogst niet zo groot is als verwacht, zal mijn ervaring zeker zijn gegroeid. Dat is een bekend bij-effect van werken in een moestuin.

Wist je dat de meeste vitamines, vooral vitamine C en B6, in de schil en er net onder zitten? Dus niet schillen die aardappel!