Op de cd komen ook werken van Mozart, Händel en de negende zoon van Bach, die in Bückeburg woonde.
Op de cd komen ook werken van Mozart, Händel en de negende zoon van Bach, die in Bückeburg woonde. Foto: Eelco Slingerland

Lente, zomer, herfst en winter in Zuidplas op een notenbalk

Cultuur 354 keer gelezen

Moordrecht – Het winterconcert bij kaarslicht in de Dorpskerk van Moordrecht komt er eind november niet, maar om het tienjarig bestaan van Zuidplas als fusiegemeente toch luister bij te zetten, laat Eelco Slingerland begin december een cd verschijnen.

Eind vorig jaar gaf concertorganisator Slingerland musicus Jan Peter Teeuw uit Ridderkerk de opdracht om nieuwe muziek te schrijven. Een twaalf minuten durend muziekstuk in vier delen (Lente, Zomer, Herfst en Winter) is het resultaat. 

Teeuw: “In elk deel heb ik iets van de karakteristieken van de gemeente of één van haar kernen uit proberen te drukken, met ook een algemene sfeertekening van het betreffende seizoen. Daarnaast zijn in de delen twee, drie en vier de namen van gemeente Zuidplas en de vijf plaatsen die daaronder vallen, omgezet in noten en muzikaal verwerkt.”

In het deel Lente gaat een pastorale, een zogenoemde ‘herderszang’, over in een opgewekte wals, om de ontluikende natuur uit te beelden. Het deel Zomer vertegenwoordigt de ontspanning van vakantie, terrasjes, tochtjes op de ringvaart en de Hollandsche IJssel. 

Het deel Herfst kent twee thema’s. Het eerste, ingetogen, thema laat horen dat na de uitbundige zomer de natuur zich terugtrekt. Het enigszins repeterende en ‘draaiende’ karakter van de melodie beeldt ook de molens in Zuidplas uit. Het tweede, uitbundigere, thema past meer bij het Zevenhuizense Oogstfeest en geeft ook iets weer van de bedrijvigheid als in september het verenigingsseizoen weer begint. 

Het stuk eindigt met een dalende lijn naar een lage bes: een uitbeelding van het laagste punt van Nederland in Nieuwerkerk. Het deel Winter begint met tien rustige maten, opmaat voor het eigenlijke stuk: een feestelijke mars, met aandacht voor Sinterklaas en Kerstmis.

De muziek, gespeeld door André van Vliet (vleugel), Marije Weenink (dwarsfluit), Chloë Elsenaar (viool), Geert Pfeiffer (contrabas), Hendrie Westra (percussie) en Jan Peter Teeuw (orgel), wordt begin november opgenomen in de Dorpskerk. De cd verschijnt begin december en kost tot 6 november 10 euro exclusief verzendkosten. 

Meer informatie via www.muzikaalfeest.nl of marketing@flyingeagle.nl.