Een historische bus rijdt elk uur een rondje door Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht.
Een historische bus rijdt elk uur een rondje door Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht.

Monumentale reis rond de Hollandsche IJssel

Cultuur 236 keer gelezen

Regio - Voor de derde keer varen historische schepen en rijden een historische bus en koetsen zaterdag op Open Monumentendag door en langs de gemeenten rondom de Hollandsche IJssel, waar ‘levende’ geschiedenis, oude ambachten en kunst te bezichtigen zijn. Vrijwilligers vertellen over plaatselijke bijzonderheden of wijzen de weg zodat belangstellenden die zelf kunnen ontdekken. Hier en daar is er een muzikale omlijsting. 

Vier schepen, de ‘Goede Gunst’, ‘Elizabeth’, ‘Barito’ en ‘Libra’, varen elk een eigen traject op de Hollandsche IJssel en vormen samen een route van Krimpen aan den IJssel tot Gouderak. Vanuit alle aanlegplaatsen zijn open monumenten te bezoeken. Een historische bus maakt vanaf molen Windlust elk uur vanaf 10.00 uur een rondje door Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht. Uitstappen kan bij de steenovens, de oudheidkamer en de Hervormde Kerk in Nieuwerkerk en bij de oudheidkamer, beeldentuin en Dorpskerk in Moordrecht. Bij molen Windlust treedt viswijvenkoor Sootjevisch op, is er een enveloppenverkoop (motto ‘altijd prijs’) en verzorgen gidsen rondleidingen. Toegang is vrij; een bijdrage in de melkbus (ook mogelijk via een QR-code) wordt op prijs gesteld.

Tegen betaling kan gebruik worden gemaakt van de veren tussen Gouderak en Moordrecht of Ouderkerk aan den IJssel en Nieuwerkerk aan den IJssel. Passagiers steunen daarmee de duurzame instandhouding van lokale fiets- en voetveren en kunnen open monumenten aan de overkant van de rivier bezoeken.

Een folder met het complete programma en de dienstregeling is te downloaden op www.openmonumentendag.nl/activiteit/de-hollandsche-ijssel-verbindt.