Afbeelding
Foto: Pixabay

Anderhalf miljoen voor jongerenwerkplekken

Financieel 184 keer gelezen

Regio - De provincie steekt anderhalf miljoen euro in startersbanen voor mbo- en hbo-jongeren. Als eerste regio in Nederland start Zuid-Holland een proef om in elk geval 150 jongerenwerkplekken te creëren. In de provincie kunnen 35.000 jongeren op dit moment moeilijk aan een baan komen. 

“Met de Human Capital Agenda Zuid-Holland werken we aan een betere arbeidsmarkt. Hierbij zetten we vooral in op het terugdringen van tekorten aan technici en it’ers en het stimuleren van Leven Lang Ontwikkelen van werknemers,” zegt Willy de Zoete, gedeputeerde bij de provincie Zuid-Holland. 

“Door de coronacrisis zien we echter dat jongeren hard geraakt worden. Daar willen we als provincie op inspelen.” De groei in werkgelegenheid onder jongeren is zo’n 8 procent lager dan bij andere leeftijdscategorieën.

Vanaf januari kunnen bedrijven subsidie aanvragen om een startende jongere een jaar lang een arbeidscontract aan te bieden. Hiervoor krijgt het bedrijf een tegemoetkoming van 20 procent van het bruto jaarsalaris. 

Het bedrijf moet actief zijn in of gerelateerd zijn aan een toekomstbestendige sector als cybersecurity, hightech-maakindustrie, tuinbouw, of haven, of bijdraagt aan de transities digitalisering, energietransitie en circulaire economie. Met de subsidie mogen geen reguliere vacatures worden ingevuld.

In Zuid-Holland kunnen 35.000 jongeren op dit moment moeilijk aan een baan komen. Voor 14.000 van hen zijn de vooruitzichten echt slecht, omdat ze in een sector zijn opgeleid die het tijdens en na de coronacrisis extra moeilijk heeft. “Als we nu niets doen, dan creëren we een generatie met torenhoge schulden,” zegt voorzitter Jeffrey van Meerkerk van de Zuid-Hollandse taskforce Human Capital.

Jongeren die sinds 1 maart van dit jaar minimaal een mbo-3-diploma en maximaal een hbo-diploma hebben behaald én minder dan een jaar relevante werkervaring hebben, komen in aanmerking voor de subsidieregeling.