Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Mabel Amber/Pixabay

D66: ‘We hebben een te grote broek aangetrokken’

  •   keer gelezen   Financieel

Zuidplas - Zorgen over het teruglopen van de algemene reserve beheersten afgelopen week de raadsvergadering over de najaarsnota en de begroting. D66 verwijt het college financiële ‘incontinentie’.

Daarmee verwees fractievoorzitter Frans Klovert naar het feit dat het college regelmatig een greep uit de algemene reserves heeft gedaan om projecten te financieren. De reserve is in amper drie jaar gedaald van ruim 24 miljoen euro naar 15 miljoen euro. “Er hoeft maar dit te gebeuren en je hebt een groot probleem”, zei Klovert. 

Klovert vindt dat de gemeenteraad ook de hand in eigen boezem moet steken. “We hebben een te grote broek aangetrokken. Niet alle ambities kunnen worden gerealiseerd, we kunnen niet geld blijven uitgeven.”

‘Geen wildwest’
Nieuw Elan Zuidplas heeft nog altijd grote twijfels of Zuidplas zich in het project van het Vijfde Dorp moet storten. “Het is wel een financieel avontuur”, zei Jan Smit. Die woordkeuze viel niet lekker bij een deel van de raad en wethouder Jan Hordijk. De wethouder kreeg bijval uit de hoek van de oppositie, PvdA/GroenLinks. “Dit is geen wildwest, het Vijfde Dorp is een goed doordacht plan”, aldus Damen.

Ook de coalitiepartijen uitten hun zorgen over de teruggelopen reserves. “We kunnen niet op deze voet doorgaan”, stelde VVD-fractievoorzitter Ferry van Wijnen. Dat is Cock van der Spek (ChristenUnie/SGP) het met de coalitiepartner eens. “Er moet een structurele oplossing komen.”

Minder rijksgeld
De najaarsnota liet een plus zien van een miljoen euro. Dat was een beter resultaat dan vooraf werd verwacht. Toch is de kans op enkele tegenvallers de komende tijd nog groot. Zo lijkt Zuidplas als kleinere gemeente minder rijksgeld te krijgen.

De teller staat nu op twee miljoen, maar die teller loopt wel naar beneden, zei wethouder De Haas. “Er is een flinke lobby aan de gang. Wij willen meer van de koek die wordt uitgedeeld.”

Meer berichten