Logo hartvanzuidplas.nl
Indiëgangers tijdens de tweede politionele actie in Noord-Sumatra, 1948. Links staat Moordrechtenaar Cees van Gameren. Hij leeft nog en opende eerder dit jaar de tentoonstelling.
Indiëgangers tijdens de tweede politionele actie in Noord-Sumatra, 1948. Links staat Moordrechtenaar Cees van Gameren. Hij leeft nog en opende eerder dit jaar de tentoonstelling. (Foto: Collectie Cees van Gameren)
75 jaar vrijheid

Expositie Moordrechtse Indiëgangers: onderzoek als nazorg voor historische open wond

  •   keer gelezen   Historie

Moordrecht - De inzet van Nederlandse militairen in Nederlands-Indië van 1945 tot 1949 mag niet worden vergeten als deel van de Tweede Wereldoorlog - landelijk niet en op lokaal niveau niet. Daarom stelden Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp, in samenwerking met de Historische Vereniging Moordrecht (HVM), een tentoonstelling over Moordrechtse Indiëgangers samen. 

Wat betreft de herdenking van de 'politionele acties' en de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog valt er volgens hen nog wel een inhaalslag te maken. Door de coronacrisis moest de oudheidkamer van de HVM dicht, waardoor de expositie maandenlang achter gesloten deuren bleef. Tot afgelopen weekend. 

Lees het volledige artikel hieronder.

Door Pepijn de Groot


Meer berichten