Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Ron Eikenhout en Jan-Pieter van IJzendoorn kregen twee jaar geleden een warm welkom van mevrouw Boon.&nbsp;</p>

Ron Eikenhout en Jan-Pieter van IJzendoorn kregen twee jaar geleden een warm welkom van mevrouw Boon. 

Burenliefde in de Dorpsstraat: mini-galerie eert overbuurvrouw

  •   keer gelezen   Human Interest

Moordrecht - De Moordrechtse Dorpsstraat doet het al even zonder mevrouw Boon; na negentig jaar verhuisde vorig jaar de waarschijnlijk langstzittende bewoner van de straat naar een kleinere woning een eindje verderop. Sinds vorige week is haar naam terug. Tegenover haar geboorte- en (gedurende negen decennia) woonhuis openden buurmannen Ron Eikenhout en Jan-Pieter van IJzendoorn galerie en winkel Mevrouw Boon.

Judith Rikken

Negentig jaar lang keek de voormalige kleuterjuf uit op het pand Dorpsstraat 60. “Toen ik klein was, zat de brandweer erin, maar later was het eigenlijk een ‘dood’ huis. Dat veranderde toen ‘mijn mannen’ er kwamen wonen. Ik heb de laatste anderhalf jaar veel gezelligheid van ze gehad. En ze hielden een oogje in het zeil.”

Van de levendigheid die de twee de roze geschilderde hal op de begane grond van hun woning hebben ingeblazen, kan mevrouw Boon nu niet met een simpele blik uit het raam genieten. 

Maar dat ze haar vroegen om haar naam te mogen verbinden aan hun ‘wonderkamer’ met kunstwerken en curiositeiten, vindt ze leuk. “Ik moest er wel even over nadenken, hoor”, zegt de nu 91-jarige. “Ik ben een echte dorpse en heb nooit zoveel interesse in musea gehad. Verstand van kunst heb ik ook niet.”

Ambachtshuis
Gedurende zestig jaar werden in het ambachtshuis aan de Dorpsstraat 60, een rijksmonument, voorwerpen bewaard (en aanvankelijk ook tentoongesteld) die de geschiedenis van Moordrecht illustreren. Nu brengen Eikenhout en Van IJzendoorn er, met wat zij noemen eigenzinnige kunst en wonderlijke objecten, ‘de stad naar het dorp’.

Van IJzendoorn: “We zijn twee jaar geleden vanuit Rotterdam hier komen wonen en hebben een groot netwerk van kunstenaars, wiens werken we hier willen laten zien. We verkopen ook, maar onze belangrijkste motivatie is om mensen de ervaring te geven dat ze iets bijzonders hebben gezien op een plek waar ze dat niet verwachten. De ontmoetingen die wíj gaan hebben, zijn minstens zo belangrijk. We moeten de mensen hier nog een beetje leren kennen. Hoewel onze galerie met vijftien vierkante meter klein is, hopen we dat die ook een ontmoetingsplek kan worden.”

Meer berichten