Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Eerst werden de meest gemaakte fouten nagelopen, daarna kwam de beker tevoorschijn.</p>

Eerst werden de meest gemaakte fouten nagelopen, daarna kwam de beker tevoorschijn.

(Foto: Judith Rikken)

PWA-school past komend jaar op wisselbeker verkeersexamen

  •   keer gelezen   Human Interest

Nieuwerkerk aan den IJssel - Wie weekbeurt heeft op openbare basisschool Prins Willem Alexander aan de Donge in Nieuwerkerk deelt meestal iets uit. Juf Sylvia van groep 7b had vrijdag een heel ander taakje voor ‘weekbeurters’ Sara en Emy: zij mochten de wisselbeker in ontvangst nemen die hun groep heeft gewonnen met het praktisch verkeersexamen vorige maand.

Judith Rikken

De wisselbeker is er voor de school waarvan percentagegewijs de meeste leerlingen het verkeersexamen foutloos hebben afgelegd. Van de 27 deelnemers van groep 7b van de PWA reden 26 de fietsroute foutloos.

De beker stond afgelopen jaar op de Nieuwerkerkse Montessorischool en werd vorige week dus door wethouder Jan Willem Schuurman naar de Donge gebracht. De leerlingen wisten van niets, maar toen zij buiten op het schoolplein mensen in blauwe t-shirtjes van Veilig Verkeer Nederland (VVN) zagen, begrepen zij al snel dat er iets bijzonders aan de hand moest zijn.

Voordat de beker uit de tas kwam, liep de wethouder nog even de - ‘door ándere kinderen, niet door jullie’ - meest gemaakte fouten langs. Van de in totaal 202 getelde fouten - 700 kinderen in Zuidplas deden praktisch verkeersexamen - hadden er 100 te maken met het niet uitsteken van de hand. Op de tweede plek staat al jaren het niet over de schouder kijken bij links afslaan.

Op zijn vraag aan de leerlingen die het als groep het beste hebben gedaan, of zij het examen moeilijk vonden, kreeg de wethouder twee voorbeelden van lastige situaties gepresenteerd. “De bocht bij de dijk, die was echt eng. Er kwam ook nog een schoonmaakwagentje aan én er zat een gans op de brug”, zei een van de leerlingen. Een ander schetste de situatie bij winkelcentrum Reigerhof: “Van veel kanten kwamen auto’s.”

Met het behalen van het diploma laten de leerlingen volgens VVN zien dat ze weten hoe ze zich in het verkeer horen te gedragen. Voor deze groep is het ook belangrijk om buiten de hun vertrouwde omgeving te wennen aan verkeerssituaties, omdat ze na komend seizoen naar de middelbare school gaan.

Meer berichten