Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De families Marcelis en Gerrits organiseerden het jaarlijkse kampeerweekend van Yvonne-liefhebbers.&nbsp;</p>

De families Marcelis en Gerrits organiseerden het jaarlijkse kampeerweekend van Yvonne-liefhebbers. 

(Foto: Judith Rikken)

Nostalgie op kampeerveld vol ‘eitjes’

  •   keer gelezen   Human Interest

Zevenhuizen - In 2013 beleefden ze hun eerste oldtimerkampeerweekend in Zevenhuizen en dit weekend staan Bob en Kimberley Marcelis uit Goirle opnieuw met hun Yvonne Mostard-caravan en dertig soortgenoten uit binnen- en buitenland op de camping aan de Tweemanspolder. Hun missie - behalve een oergezellig weerzien met mede-oldtimerfanaten: het register van alle nog bestaande ‘eitjes’ van het door hun zo geliefde merk, compleet maken.

Judith Rikken

Zaterdag 4 september zijn tientallen exemplaren van de caravannetjes, waarvan er sinds 1956 enkele duizenden in Limburg zijn geproduceerd, voor iedereen te bewonderen op camping De Koornmolen, tijdens een kijkmiddag tussen 12.00 en 17.00 uur. 

Wat de Yvonne zo bijzonder maakt? “De vormgeving”, zegt Marcelis. “Aan de buitenkant kreeg de horizontale band over de caravan de kleur van de auto die ‘m trok en meestal is daar ook de kleur van de wieldoppen aan aangepast. En dan het nostalgische gevoel als je binnenkomt, de scheepsbetimmering, de geur...”

De Yvonne werd een succes, in tegenstelling tot de Alice en de Tonny, de modellen die ontwerper Albert Mostard naar zijn andere twee kinderen noemde. “De Tonny is nooit een hit geworden en van de Alice is alleen een prototype gemaakt.”

Nee, dan de Yvonne, die de naam draagt van Mostards jongste dochter, geboren in 1954 in Maasbracht en tegenwoordig kunstenaar.

Duimpje
Dat het oude besje op twee wielen achter hun vaak al even oude auto een grote aantrekkingskracht op veel mensen heeft, merken de eigenaren als ze ermee over de weg rijden. “We krijgen vaak opgestoken duimpjes”, zegt liefhebber Jolanda Gerrits. “Maar soms is het gewoon gevaarlijk. Dan zitten er vijf mensen achterstevoren in een passerende auto, zonder dat er nog iemand op de weg let.”

In het register dat de Marcelissen samen met Almelonaren Jolanda en Henk Gerrits bijhouden, zijn inmiddels 367 Yvonnes geregistreerd. “Er moeten er nog zeker 1600 zijn”, zegt Henk Gerrits. “Er worden elk jaar nog wel een paar gevonden, ergens in een boerenschuur of wei.” 

Het exemplaar van Kimberley en Bob Marcelis bijvoorbeeld vonden ze in een geitenwei. “Helemaal overgroeid, we hebben ‘m er met een kraan uitgetild.” 

Meer berichten