Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Matti van Veelen

Shantykoor Het Kraaiennest viert jubileum met slotconcert

  •   keer gelezen   Human Interest

Zevenhuizen - Het was - gezien de coronamaatregelen - tot op het laatst spannend, maar afgelopen zondag kon het concert van het vorig jaar al jubilerende shantykoor Het Kraaiennest in Dorpshuis Swanla dan toch doorgaan.

Matti van Veelen

De verlate viering van het 25-jarige bestaan startte op 4 november met een Iers/Schotse avond. Afgelopen zondag, tijdens het slotconcert voor familie en donateurs, overhandigde Nigg het eerste exemplaar van het jubileumboekje, samengesteld door twee journalisten in het koor, aan wethouder Jan Verbeek. Die bracht niet alleen de felicitaties namens B&W en de gemeenteraad over, maar overhandigde ook een kleine donatie. 

In hetzelfde dorpshuis Swanla waar nu het jubileum werd gevierd, vatte een aantal zingende Zevenhuizense mannen in oktober 1995 het plan op om een shantykoor op te richten.

Ed Nigg, voorzitter, en Gerard Metselaar, bestuurslid, leggen uit wat shanty’s zijn. “Het zijn liederen die in de tweede helft van de vorige eeuw op zeilschepen gezongen werden om het werk wat te verlichten. Op het ritme van de liedjes werden bijvoorbeeld de zeilen gehesen, de dekken geschrobd en de ankers gelicht. Na het werk bezongen de zeelieden hun lief en leed in gevoelige ballades.”

Aanvankelijk was het vooral gezellig bij het koor en was zuiver zingen minder belangrijk, maar een paar maanden na de oprichting van Het Kraaiennest werd de Zevenhuizense Margré van Gestel, muziekdocent en zangpedagoog, gevraagd om de zangkwaliteiten van de koorleden te verbeteren. 

Tot 2006 heeft zij de heren naar een steeds hoger niveau gedirigeerd, waarna het stokje werd overgenomen door René de Groot. In 2007 trad de huidige dirigent, Willem Vink, toe tot het koor. Alle leden hebben een monsterboekje en een koornaam. Jan Sleeuwenhoek (schipper), Kees Wiggers (scheepstimmerman), en Dick van der Linde (kuiper) zijn vanaf het allereerste begin lid.

Combo
Het Kraaiennest heeft nu 38 leden. Het combo, bestaand uit zes musici, zorgt voor de instrumentale omlijsting. “Nieuwe leden zijn van harte welkom,” zegt Nigg, “maar vooral aan een violist, bassist en fluitist is dringende behoefte. Elke donderdagavond repeteert het koor in Swanla.”

Naar het feestje in het dorpshuis had oud-dirigent Margré van Gestel zondag een kinderkoortje uit haar nieuwe woonplaats Schijndel meegebracht. De basisscholieren zongen samen met de ‘zeebonken’. “Plezier hebben en zingen met elkaar is heel belangrijk”, sprak de wethouder. “Vooral in deze tijd. Ik ben in Hoorn opgegroeid en daar was een café bij de haven waar ook veel gezongen werd.” 

Dat hij een begenadigd zanger is, bleek toen hij Het kleine café aan de haven inzette. Het koor nodigde hem meteen uit om toe te treden, maar daarvoor zei de wethouder het te druk te hebben.

Meer berichten