Afbeelding
Foto: archief

SP en NEZ: ‘Verhaal de kosten van seksonderzoek op boa’s’

Politiek Seksaffaire gemeentehuis 432 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - De SP en Nieuw Elan Zuidplas (NEZ) zouden het logisch en begrijpelijk vinden als de gemeente de kosten van het onderzoek naar de seksaffaire op het gemeentehuis verhaalt op de betrokken gemeenteambtenaren. “Zij zijn verantwoordelijk voor deze affaire”, aldus SP-raadslid Serena Rodenburg.

Erik van Leeuwen

De SP en NEZ zeggen geschrokken te zijn van de uitkomsten uit het onderzoeksrapport dat eind december gedeeltelijk openbaar werd gemaakt na een verzoek van Gouwe IJssel Nieuws in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur. 

In het rapport zou staan dat de betrokken handhavers op de bewuste dag met van alles bezig waren, maar niet met hun werk. De boa’s waren met hun busje zelfs enige tijd buiten de gemeente. “Er is sprake van plichtsverzuim en dat zou een reden voor ontslag op staande voet kunnen zijn”, reageert Paul van Drenth (NEZ). 

“Ik zou het niet raar vinden als de gemeente probeert het hele bedrag of een deel ervan op de betrokken ambtenaren te verhalen”, zegt Rodenburg.

De kosten voor het onderzoek, dat werd ingesteld nadat de seksbeelden van de boa’s op 16 augustus via sociale media naar buiten waren gekomen, bedragen ongeveer 26.000 euro. Een gespecialiseerd en onafhankelijk bureau voerde het onderzoek uit. 

Het college koos ervoor om vanwege privacyredenen het onderzoeksrapport niet openbaar te maken. Nu is het rapport wel openbaar geworden, waarbij moet worden aangetekend dat persoonsgevoelige informatie is zwart gemaakt. 

Meer aan de hand
“Dat is prima”, zegt Rodenburg. “Ik hoef niet de naam te weten van de betrokken personen en ook niet waar en hoe ze het gedaan hebben in het gemeentehuis. Daar koop ik wel een boekje uit de Bouquetreeks voor. Mij is door het college op het hart gedrukt dat in het rapport alleen dit soort informatie zou staan. Op basis daarvan hebben we als fractie besloten het onderwerp van de raadsagenda te halen. Nu blijkt dat er toch meer aan de hand is, dat de boa’s de bewuste dag hun werk niet hebben gedaan. Ik vind dat we niet eerlijk zijn voorgelicht.”

Bij D66 leeft vooral de vraag of de ambtenaren vaker hun taken niet hebben uitgeoefend. “Een dag je werk niet doen terwijl je moet werken, vind ik niet normaal”, zegt fractievoorzitter Frans Klovert. “Het roept op zijn minst de vraag op of er controle vanuit de organisatie is. Als werknemer heb je een bepaalde vrijheid, maar ergens in het systeem moet iets zitten waardoor gegarandeerd wordt dat mensen hun werk doen. Blijkbaar heeft dat hier gefaald.” 

Die mening wordt gedeeld door NEZ. “Het zou goed zijn om dat systeem eens goed tegen het licht te houden. Ik hoop in elk geval dat de gemeente hier lering uit trekt”, aldus Van Drenth, die van mening is dat het gemeentebestuur er te snel voor heeft gekozen om een onderzoek in te stellen. 

“Ik vraag me echt af of we met een aantal goede gesprekken niet hetzelfde resultaat hadden bereikt: het vertrek van de betrokken ambtenaren. Nu hebben we 26.000 euro uitgegeven. Voor wat? Er gaan bij de gemeente vaker medewerkers weg vanwege een arbeidsconflict. Daar wordt, zonder diepgravend en peperduur onderzoek, een oplossing voor gevonden.”

Onbegonnen werk
Klovert vindt het verhalen van de kosten op de boa’s ‘onbegonnen werk’. “Niet doen, is mijn advies. Over het laten uitvoeren van dat rapport kun je van alles vinden, maar een ontslag afdwingen via de juridische weg was waarschijnlijk nog duurder geweest.”

De SP overweegt vragen te stellen aan het college. “We realiseren ons dat als we dat doen, daarmee wellicht extra onderzoek nodig is. Dat willen we juist niet. Dit heeft de inwoner van Zuidplas al te veel geld gekost.”