Wethouder Schuurman erkende dat de beste oplossing voor het woningtekort het bouwen van nieuwe huizen is.
Wethouder Schuurman erkende dat de beste oplossing voor het woningtekort het bouwen van nieuwe huizen is.

PvdA/GroenLinks: ‘Huidigwoningtekort is schuld coalitie’

Politiek 672 keer gelezen

Zuidplas - PvdA/GroenLinks heeft hard uitgehaald naar de huidige en de vorige coalitie. Volgens raadslid Martin Damen is het tekort aan sociale woningen in Zuidplas de schuld van de VVD, ChristenUnie/SGP en het CDA.

Damen zei dat vorige week tijdens het debat over de huisvestingsverordening waarin wordt beschreven hoe sociale woningen worden verdeeld. “Er zijn in de voorliggende periodes te weinig sociale huurwoningen gebouwd. Dat is onder verantwoording van uw coalitie gebeurd. We streven naar 28 procent sociaal en zijn inmiddels gezakt naar 24 procent. Een kentering zal er pas komen als we gaan bouwen aan het Vijfde Dorp.”
Wethouder Jan Willem Schuurman erkende dat de beste oplossing voor het woningtekort het bouwen van nieuwe woningen is. De gemeenteraad stemde unaniem voor een motie waarin het college wordt opgeroepen om de instrumenten die het heeft, zo goed mogelijk in te zetten om tot een evenwichtige verdeling van het woningaanbod te komen. Wat voor instrumenten dat zijn, is niet duidelijk.
In het nieuwe huisvestingsplan is ervoor gekozen om bij 25 procent van de woningen, toe te wijzen aan eigen inwoners. In de verordening staan percentages vermeld voor urgentie voor speciale doelgroepen. De VVD wilde graag dat dat ook voor statushouders zou gelden. De partij trok de motie echter weer in toen het college had duidelijk gemaakt dat Zuidplas voor statushouders een taakstelling vanuit het Rijk krijgt opgelegd. “Nemen we er minder op, dan hebben we toch echt een probleem”, aldus wethouder Schuurman.
Bij D66 heerst grote onvrede over de kansen van jongeren op een sociale woning. Volgens raadslid Ryan Adriaanse heeft een jongere veertien keer minder kans een woning te vinden dan een oudere. “Onacceptabel”, aldus Adriaanse, die het college oproept onderzoek te doen naar de systematiek die nu wordt gehanteerd. “Ik heb nu niet één, twee, drie een beter systeem, maar de huidige B/L-score is ongunstig voor jongeren.”
Paul van Drenth maakte duidelijk waar het zijn partij om gaat: “Als NEZ willen we dat de jeugd in Zuidplas oud kan worden en dat ouderen in de eigen leefomgeving kunnen blijven.”