Joop Verwaal op sportpark Dorrestein. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Joop Verwaal op sportpark Dorrestein. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Groot plezier, veel voldoening

Sport 334 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Uitgerekend op de finaledag van de Week van de Scheidsrechter hebben ze geen wedstrijd. Sophie Boelen (23) en Joop Verwaal (66), respectievelijk hockey- en voetbalscheidsrechters, fluiten jaarlijks tientallen wedstrijden voor hun clubs, De IJssel en VV Nieuwerkerk. "Ik haal er veel plezier en voldoening uit."

Scheidsrechter, het mikpunt van kritiek. Boelen en Verwaal kunnen zich daar niet in vinden. "Het valt reuze mee, hoor", zegt Nieuwerkerker Verwaal, die in de ruim 33 jaar dat hij nu fluit weinig incidenten heeft meegemaakt. "Ik erger me wel eens aan trainers en coaches bij de jeugd. Die moeten het goede voorbeeld geven en als ik soms zie hoeveel moeite ze hebben om beslissingen te accepteren. Dat zouden de clubs zelf best wel wat meer in de gaten mogen houden." Verwaal had zaterdag geen wedstrijd. "Ik had een vrije dag opgenomen, want mijn zoon staat op het punt te verhuizen. Puntje bij paaltje is die verhuizing een paar dagen uitgesteld." Dus is hij naar sportpark Dorrestein gegaan om te kijken of zijn hulp nog nodig is. "Scheidsrechters liggen niet voor het oprapen. Jenny Kiontke, die scheidsrechterscoördinator is, heeft er elke week een hele klus aan om genoeg scheidsrechters te hebben. Voor haar heb ik diep respect. Je praat zo over 30, 32 wedstrijden die bemand moeten worden." Hij had zelf altijd gedacht dat hij op zijn 65ste zou stoppen. "Ik vind eigenlijk ook dat ik te oud ben geworden. De spelers verdienen een jonge scheidsrechter. De reden dat ik nog fluit komt doordat het steeds moeilijker wordt om scheidsrechters te vinden. Ik wil de club en spelers niet in de steek laten. Ik vind het verschrikkelijk als wedstrijden niet kunnen doorgaan." Wel heeft Verwaal in de loop der tijd 'geminderd'. "Ik heb heel lang zowel op zaterdag als op zondag een wedstrijd gefloten. Dan pakte ik op zaterdag een jeugdwedstrijd en op zondag een seniorenwedstrijd. Heerlijk vond ik dat. Nu doe ik er nog eentje. Dat kan de JO17-4 zijn of de JO15-3. Het maakt me eigenlijk niet uit."

Collega Sophie Boelen was er als scheidsrechter jong bij. Amper zestien was ze, toen ze voor de eerste keer een wedstrijd floot. "Verplicht", voegt ze eraan toe. "Bij De IJssel moet iedereen vanaf de B-leeftijd zijn scheidsrechterskaart halen. Of je nu wilt of niet, je wordt ingedeeld als scheidsrechter. Als B-speler fluit je de F- en E-jeugd." Voor Boelen, zelf keeper van dames 1 van De IJssel, voelt het fluiten allang niet meer als een verplichting. "Ik vind het echt leuk en heb er steeds meer handigheid ingekregen. Inmiddels fluit ik de oudste jeugd, dames 2 en dames 3." Door haar dubbele petten – naast scheidsrechter en speler is ze ook nog coach van de C1-meisjes – heeft ze een druk programma. "Het fluiten dwingt je op een andere manier naar het hockey te kijken en daarvan heb je als speler ook weer profijt", stelt zij. "In het begin is het wel wennen hoor", vervolgt ze. "Het spel gaat zo snel en je moet echt in een split-second een beslissing nemen. Geef je voordeel, fluit je. Dat zijn echt uitdagingen. Als speler sta je daar niet bij stil."
"Ik probeer altijd in de geest van de wedstrijd te fluiten", meent Verwaal. "Ik geloof niet dat spelers mij een strenge scheidsrechter vinden, eerder coulant."
"Joop voelt dat goed aan", reageert Leo van der Bijl, die ook scheidsrechter is bij VV Nieuwerkerk en deze zaterdag het gezelschap zoekt van Verwaal. "Je kan ook zeggen dat ik marchandeer", lacht Verwaal. "Ik geef heus wel eens een kaart, maar ik strooi er niet meer. Vaak lost het zichzelf op." Hij maakte gelukkig weinig incidenten mee. "Ik heb wel eens een wedstrijd gehad dat twee ploegen elkaar in de haren vlogen, maar de agressie heeft zich nooit tegen mij gericht." Boelen kan zich ook geen grote incidenten herinneren. "Er wordt wel eens wat geroepen, maar dat doe ik als speler ook als ik het ergens niet mee eens ben. Dat is een hockeyer eigen. Ik zie wel eens eredivisie-voetbal op televisie en dan denk ik: daar mag wel veel gezegd worden tegen een scheidsrechter. In het hockey is er een andere standaard."