Logo hartvanzuidplas.nl
Abelhak Kaissy snel langs Moerkapelle-speler Remon de Bruin.  (foto: Stef Hoogendijk)
Abelhak Kaissy snel langs Moerkapelle-speler Remon de Bruin. (foto: Stef Hoogendijk)

Michael Koolhaas is krachtiger dan Moordrechts vuurwerk

  •   173 keer gelezen   Sport

VOETBAL
Moordrecht – Een voormalig bankzitter speelde zaterdag de hoofdrol bij Moordrecht-Moerkapelle. Michael Koolhaas tekende in de Zuidplas-derby voor twee doelpunten en een assist (0-3). Moerkapelle lijkt niet meer zonder hem te kunnen.

Door Erik van Leeuwen

Van Moordrecht-kant was er ook vuurwerk, maar dat bleef beperkt tot de opkomst van de spelers. Na afloop zorgde een dj in de kantine voor de sfeer. "Eigenlijk was alles leuk, alleen die negentig minuten niet", meende Moordrecht-trainer Dennis de Jong. Zijn ploeg haalde uit de laatste vier wedstrijden negen punten en won van kampioenskandidaten WDS en Woerden. De oefenmeester moest echter constateren dat zijn team zaterdag geen schim was van de formatie van de laatste weken. "Wij moeten het hebben van volle bak spelen en als dat er niet is, zijn we heel kwetsbaar", legde hij de vinger op de zere plek.

Moerkapelle-trainer Martijn Peters had ook meer van Moordrecht verwacht. "Zeker als je ziet hoe ze bezig waren. Winnen van WDS en Woerden is knap, dat zijn twee topdrie-ploegen. Bij ons thuis zaten de spelers er bovenop, maar vandaag was dat veel minder."

"Ons spel is gebaseerd op druk zetten", reageerde De Jong. "Kort erop zitten in de duels. Dat was er totaal niet. Ik ben ervan overtuigd dat de bereidheid er wel was, maar om één of andere reden worden we toch geremd in dit soort wedstrijden."

De Jong typeert het huidige seizoen van Moordrecht als eentje van hoge pieken, diepe dalen. "Moerkapelle staat ook in de middenmoot, maar heeft een veel constantere lijn qua presteren. Wij kunnen winnen van een topclub, maar ook punten verspelen tegen veel mindere ploegen."

"Ik heb geen idee hoe dat komt. Ik ga daar deze week eens met die jongens over praten. Het kan een mentale kwestie zijn, dat we onszelf wel kunnen opladen tegen een aansprekende tegenstander en niet tegen een kleintje."

Toch kreeg Moordrecht in de eerste helft twee uitgelezen mogelijkheden om tot scoren te komen. Zowel Clint Broer als Appie Kaissy kwam in vrije positie voor het Moerkapelle-doel. De gasten leidden op dat moment al met 0-1 door Michael Koolhaas, die een voorzet van Tim Korevaar in de twaalfde minuut binnenschoof. "We speelden niet briljant, maar ik vond ons wel beter dan Moordrecht", sprak Peters.

Het veld werd, naarmate de wedstrijd vorderde, steeds zwaarder. De zware regenval maakte goed voetbal vrijwel onmogelijk. In die omstandigheden bleef Moerkapelle makkelijk overeind tegen een Moordrecht, dat ver onder zijn 'basisniveau' speelde en stoeide met zichzelf.

In de zestigste minuut viel de voortijdige beslissing. Een Moerkapels schot kwam op de arm van verdediger Perry van den Heuvel, die nog wegdraaide in de hoop een kus van de bal te voorkomen. "Een kopie van die strafschop bij Paris Saint Germain-Manchester United", zei De Jong. "Er was geen opzet in het spel. Het was een VAR-momentje. Aangeschoten hands."

Michael Koolhaas maakte vanaf elf meter geen fout (0-2). Dat de spits even later aan de basis stond van de derde Moerkapelse goal van de middag, van Timon van Dam, maakte de topdag voor hem compleet. "Ere wie de ere toekomt", complimenteerde Peters Koolhaas. "Hij was de man van de wedstrijd."

Koolhaas vindt sowieso de laatste tijd makkelijk de goal. "Hij maakt voor ons het verschil. Hij maakt tachtig procent van onze doelpunten." Peters is enorm tevreden over de ontwikkeling van zijn spits, die voor de winterstop verrassend genoeg niet op een basisplaats mocht rekenen.

Ook bij Peters' voorganger John de Vries was Koolhaas niet in beeld als spits. "Hij zag hem als middenvelder, niet als spits."

Peters zag hem vanaf het begin wel als spits, maar plaatste de ranke speler in de pikorde achter Tim Korevaar, Timon van Dam en Harmen Verweij. "Michael heeft zich echter geweldig opgewerkt. Hij zeurde niet, hij trainde keihard en is gaan werken aan zijn mindere punten. En zie nu: hij is balvast en hij maakt ook nog doelpunten."

Daarnaast doet Koolhaas volgens Peters wat van een Moerkapelle-spits gevraagd wordt: ook vuile meters maken. "Dat vermogen heeft-ie ook."

Moerkapelle passeerde Moordrecht door de zege op Moordrechtse bodem weer op de ranglijst. "De strijd voor de eerste plaats van het rechterrijtje van het klassement is nog niet gestreden", verzekerde De Jong. Collega Peters kijkt 'stiekem' naar de zevende plek. "Je moet altijd doelen stellen. Nu we achtste staan, moet je weer beter willen."

Meer berichten