Logo hartvanzuidplas.nl
Ook gisteren werkte Mario van Dieren als een paard. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Ook gisteren werkte Mario van Dieren als een paard. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Smartlappen zijn terug bij Groeneweg

  •   307 keer gelezen   Sport

VOETBAL
Zevenhuizen - De bestuursleden van Dosko uit Bergen op Zoom zijn wel wat gewend met feesten, maar zij keken zondag verbaasd op toen ze, onder het genot van een versnapering in de bestuurskamer, de harde muziek uit de Groeneweg-kleedkamer hoorden. Nog niet eerder dit seizoen zongen de spelers de smartlappen zo uit volle borst mee. Voor het eerst won Groeneweg in de eerste klasse dan ook een thuiswedstrijd: 2-0.

Het was guur op sportpark Van 't Verlaat. Het waaide, het regende. Maar weer of geen weer, Groeneweg vierde tegen vieren een feestje. Na het laatste fluitsignaal juichten de supporters, een enkeling applaudisseerde zelfs. "Lekker hoor", reageerde Maurice Eckhardt in de catacomben. "De overwinning op VELO, twee weken geleden, had ons al goed gedaan, en nu deze overwinning. In twee wedstrijden slaat de sfeer helemaal om. Niet dat hij slecht was, maar iedereen was toch wat down door die reeks nederlagen."

Groeneweg ging in korte tijd van drie naar negen punten en daardoor is het perspectief van de Zevenhuizenaren in positieve zin veranderd. De voorsprong op hekkensluiter VELO bedraagt nu vier punten. Nog belangrijker, het zelfvertrouwen is helemaal terug. "De jongens hadden het voetballen heus niet verleerd, maar als voetballer wil je ook een keer de bevestiging in de vorm van de punten", zei trainer René van Beek. "Daarom is deze tweede zege op rij goud waard."

Eckhardt liet na afloop zijn 'oorlogswond' zien: een snee op zijn hoofd. "Een elleboog. Als je wint neem je zo'n wond voor lief." De spits, duidelijk in euforische stemming, vond dat Groeneweg wellicht nog de twaalfde en dertiende plaats, de nacompetitieplaatsen, kan ontlopen. "We moeten nog tegen VELO, Zwervers, Den Hoorn en Rood Wit. Als we die wedstrijden winnen, gaat het toch nog spannend worden." Hij wist toen nog niet dat ook Den Hoorn en Rood Wit drie punten hadden gepakt en dat het gat tien punten bleef.
Eén ding is wel zeker: met de overwinning op nummer zes Dosko, die volgens de bestuursleden van de club met carnavalsbenen speelde, zette Groeneweg een belangrijke stap richting dertiende plaats in het eindklassement en daarmee nacompetitie. "Dat is en blijft ons enige doel", stelde Van Beek. "Verder kijken heeft geen zin. Elfde plaats? Dat is niet reëel. Het gat is groot. We hebben net twee wedstrijden gewonnen. We moeten het realistisch blijven bekijken."

Niemand kon zeggen dat de overwinning van Groeneweg gestolen was. De Zevenhuizenaren hadden voor rust de wind tegen en na de pauze geen windvoordeel, omdat deze in kracht was afgenomen. Ook had de eersteklassedebutant geen geluk met de scheidsrechter, die een aantal twijfelachtige beslissingen nam. Eén daarvan was het fluiten voor een vermeende overtreding van Robin Zuierveld op 'advies' van de assistent-grensrechter van de bezoekers. Zuierveld leek zijn tegenstander de bal op reglementaire wijze afhandig te maken, maar hoorde toch een fluitje toen hij bezig was aan zijn vrije doortocht richting Dosko-doel. Groeneweg leidde op dat moment met 1-0 door een goal van Freek Hoogeveen. De gastheren kregen vooral in het laatste half uur kans na kans. Robin Zuierveld was heel dichtbij de 2-0, maar schoot naast. Maurice Eckhardt kopte van dichtbij de bal op de lat. "Hij stuiterde net te hoog op, ik kon de bal wel raken, maar niet meer sturen", zei de routinier, die even later toch kon juichen. Een fraaie counter werd door Robin Zuierveld in het uiterste hoekje gemikt (2-0).
Het doelpunt werd in het hoek van het veld voor de kantine gevierd. Niet toevallig de plek waar de meeste aanhangers zich bevonden. Eckhardt: "Iedereen op de club was hier wel aan toe, denk ik."

Meer berichten