Logo hartvanzuidplas.nl
De IJssel boekte tegen Ypenburg de vijfde zege op rij.
De IJssel boekte tegen Ypenburg de vijfde zege op rij.

Teamspirit krijgt De IJssel er bovenop

  •   51 keer gelezen   Sport

HOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – De dames van De IJssel hebben zich in de tweede klasse officieel veilig gespeeld. Tegen Ypenburg had de ploeg van Jean Paul Renes aanvankelijk last van gemakzucht. In de tweede helft maakte dat plaats voor teamspirit: 3-2. De heren zijn nog maar één zege verwijderd van promotie.

De dames van De IJssel, dat hun vorige vier duels in winst hadden omgezet, begonnen nog goed tegen Ypenburg. De snelle goal van Anneloes Keijzer suste de thuisploeg echter in slaap. "We werden gemakzuchtig", constateerde Renes. "Dat kwam tot uitdrukking in minder druk en forechecking." De IJssel liet daardoor de bezoekers terug in de wedstrijd komen. Nog voor rust maakte Ypenburg 1-1 en 1-2. In de tweede helft speelde De IJssel een stuk gedrevener. "Door onze fitheid en bereidheid om als team te spelen konden we de wedstrijd alsnog in ons voordeel ombuigen." Maxime Werff maakte 2-2, zeven minuten voor tijd zorgde Luke Six voor 3-2. "Doordat dit een knotsgekke poule is, waren we ondanks onze goede reeks en zesde plaats nog niet veilig. Nu zijn we dat definitief wel, al heb ik geen twijfels gehad dat we ons niet zouden redden", reageerde Renes. "Onze doelstelling was om zesde te eindigen. Met nog drie wedstrijden te gaan hebben we vier punten voorsprong op de nummer zeven, dus dat gaat lukken."
Voor volgend seizoen denkt Renes al verder. "We hebben vorig jaar gezegd dat we terug willen naar de eerste klasse. Als onze ontwikkeling doorzet, kunnen we volgend seizoen zeker in de top gaan eindigen. Maar dat moeten we nog wel een slag gaan slaan."

Heren op drempel eerste klasse
De heren van De IJssel zijn nog maar één zege verwijderd van promotie naar de eerste klasse. De negentiende speeldag eindigde voor de Nieuwerkerkse formatie met een enorme ontlading, want nadat De IJssel in de extra tijd de zege had veiliggesteld tegen Dordrecht (3-2), kwam het nieuws dat nummer drie Derby had verloren. Daardoor staan De IJssel en Ommoord nu 'los' van Derby in de rangschikking. Aangezien de nummers één en twee van het klassement promoveren is promotie heel dichtbij gekomen voor de ploeg van trainer Willem Kauffmann. "Als we zondag winnen van Drunen is het zo ver", reageerde de in uitgelaten stemming verkerende aanvoerder Vincent Martens. "Derby kan dan hooguit nog op gelijke hoogte komen qua punten, maar in dat geval geeft het aantal gewonnen wedstrijden de doorslag en dat is in ons voordeel."
Dat de spelers al hossend en juichend het veld verlieten, had alles te maken met de afloop van het duel met Dordrecht. De IJssel leek de wedstrijd met 2-1 (treffers Tom Blomsma en Joël Waasdorp) te gaan winnen, toen de gasten in de slotfase onverwacht nog de 2-2 maakte. "Een speler, die met geel aan de kant stond, rende toen hij er weer in mocht in één lijn naar de cirkel en tikte daar de bal achter Pascal", reageerde Vincent Martens. Hoewel er nog maar een paar minuten op de klok stonden, vond De IJssel de kracht om alles op de aanval te gooien. "We straalden in alles uit dat we nog wilden scoren", aldus Martens. "Met een prachtige actie forceerde Vincent de Klerk een corner, vervolgens sleepte Jelle Kuurstra de bal keihard in het doel. Onhoudbaar voor de keeper. Het doelpunt viel uit een uitspeelcorner. Het was al tijd en alleen de corner moest nog genomen worden. Je begrijpt, de ontlading bij ons was enorm."

"Voor mij had het niet zo spannend gehoeven", zei Kauffmann. "Dat is meteen het verwijt naar de ploeg. We waren beter en hadden het eerder moeten afmaken."
Waar aanvoerder Martens sprak over promotie als grote doel, daar was de Haagse oefenmeester duidelijk in 'zijn' doelstelling: kampioen worden. "Ik wil niet alleen de eerste wedstrijd winnen, maar ook die erna. Anders voelt het zo als de finale van de Olympische Spelen en die dan verliezen."

Meer berichten